Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Drobne wypieki

sobota, 19 września 2015

Upiekłam je właśnie z pomocą córeczki. Pychota!

Czekolada świetnie komponuje się z cynamonem.

Dzięki temu, że nie dodałam jajek wprost rozpływają się w ustach.

 

Składniki na 12 sztuk:

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- płaska łyżeczka cynamonu

- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

- 1 szklanka mleka

- 1/4 szklanki oleju

 

Najpierw mieszamy suche składniki czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, na konie dodajemy czekoladę starta na tarce o najgrubszych oczkach. Do wymieszanych suchych składników dodajemy mleko i olej, mieszamy tak, aby w cieście pozostały jeszcze grudki. Do formy na muffinki dodajemy papilotki, w nich umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Wystudzone muffinki posypujemy odrobiną cukru pudru.

 



środa, 11 lutego 2015

Pączusie rewelacyjne, pyszne, pulchniutkie z serowo-waniliową nutą.

Idealne dla zapracowanych, gdyż robi się je błyskawicznie.

 

Składniki:

- 400 g waniliowego serka homogenizowanego

- 2 opakowania cukru waniliowego lub aromat waniliowy

- 3 jajka

- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- olej rzepakowy

- cukier puder do posypania

 

 

Do dużej miski przełożyć serek, wbić jajka, dodać cukry lub aromat i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy serowo-jajecznej. Całość wyrobić na gęste ciasto.

W garnku rozgrzać olej, łyżką zamoczoną w oleju nakładać porcje ciasta i wrzucać na gorący olej.

Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe pączusie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! Można zajadać :)

 

Przepis bierze udział w akcji:

Karnawałowe Słodkości!Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

wtorek, 10 lutego 2015

Pyszne, serowe, pączusiowe serducha z pomarańczową nutą w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.


Można je również ozdobić lukrem i kolorowym groszkiem cukrowym, polecam.

 

Składniki:

- 300 g półtłustego twarogu

- 300 g mąki pszennej

- skórka otarta z jednej pomarańczy

- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

- 1/4 szklanki cukru

- 2 żółtka

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 170 ml śmietany 12%

- olej rzepakowy do smażenia

Dekoracja:

- polewa czekoladowa

- wiórki kokosowe

lub:

- lukier ( przepis poniżej)

- kolorowy groszek cukrowy

 

 

Do dużej miski dodać przeciśnięty przez praskę twaróg, żółtka, cukier, sodę, śmietanę, skórkę i sok z pomarańczy oraz 3/4 ilości mąki. Wyrobić

ciasto w misce, a następnie rozwałkowywać je na stolnicy partiami, podsypując resztą mąki, na placki grubości 1 cm. Foremką wycinać serduszka.

 

Wrzucać na mocno rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (dosłownie parę minut).

Usmażone serduszka osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pączusie możemy dekorować polewą czekoladową i posypywać wiórkami kokosowymi.

Możemy również zrobić lukier i ozdobić pączusie kolorowymi posypkami.

 

Przepis na lukier:

- 1 białko jajka

- 1 łyżka soku z pomarańczy

- cukier puder

Cukier puder przesiać przez sito, partiami dodawać do białka aż powstanie lukier o pożądanej konsystencji.

Lukier można również barwić barwnikami spożywczymi.

 

 

Przepis bierze udział w akcji:

Karnawałowe Słodkości!Pączki na Tłusty CzwartekWalentynkowe menuTwarogowe słodkości 2

środa, 26 lutego 2014

Puszyste, rozpływające się w ustach, pięknie udekorowane babeczki. Swój wspaniały smak zawdzięczają dodaniu do ciasta serków homogenizowanych i aromatu cytrynowego a polewa czekoladowa i kandyzowana skórka pomarańczowa dopełniają całości.Wśród tych wszystkich pączków i faworków będą się bardzo wyróżniać. Oto moja propozycja dla wszystkich łasuchów.

 

Składniki:

- 4 jajka

- 150 g margaryny

- 250 g homogenizowanego serka waniliowego

- olejek cytrynowy

- 250 g cukru

- 400 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 płaska łyżeczka kurkumy (niekoniecznie)

Polewa:

- 50 g śmietanki 30 lub 36 %

- 1 tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady

Skórka pomarańczowa:

- skórka z pomarańczy

-  2 łyżki cukru

-  1/2 litra wody


Margarynę roztopić, a następnie  ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodawać margarynę, przesianą mąkę z proszkiem, serek. Na koniec dodać olejek i kurkumę.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. do formy na babeczki włożyć papilotki i nakładać po czubatej łyżce ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika (termoobieg) i piec przez około 20 minut. Najlepiej babeczki sprawdzić patyczkiem, jeśli są ładnie zrumienione a patyczek suchy, wtedy są gotowe.

Skórkę pomarańczową zalać wodą, dodać cukier i gotować około 10 minut, następnie nożem ściąć nadmiar białej błonki. Pokroić na cieniutkie paseczki.

Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę, upieczone i ostudzone babeczki maczać w polewie  i zrobić dekoracje ze skórki pomarańczowej.

piątek, 21 lutego 2014

 Pyszne babeczki z makiem i cytrynowa nutą, bardzo smakują dzieciom. Proste i szybkie w przygotowaniu.

Przepis wyszperany w starym zeszycie. Polecam.

 

Składniki na 24 babeczki:

- 250 g margaryny

- 6 jajek

- 4-5 łyżek mleka

- 2 szklanki mąki

- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 szklanki suchego maku

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- olejek cytrynowy

Dodatkowo:

- forma lub formy do pieczenia babeczek

- 24 papilotki

- cukier puder do posypania

 

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i  po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Pod koniec ucierania dodać olejek i mak. W formie do pieczenia babeczek umieścić papilotki i nakładać bo czubatej łyżce stołowej ciasta.

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez 25 minut. Najlepiej babeczki sprawdzić patyczkiem, jeśli są ładnie zrumienione a patyczek suchy, wtedy są gotowe.

Upieczone babeczki wystudzić, następnie można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo udekorować kremem.

 
1 , 2
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------