Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Dla dzieci

piątek, 09 października 2015

Pyszne pełnoziarniste płatki jaglane z kokosową nutą, prażone jabłka z cynamonem na wierzchu uprażone orzechy włoskie i odrobina kokosu. Kto chętny?

 

Składniki na 3-4 porcje:

- 500 ml mleka

- 5 łyżek pełnoziarnistych, błyskawicznych płatków jaglanych

- 3 łyżki wiórków kokosowych

- 5 średnich jabłek

- cynamon

- 1 łyżeczka cukru brązowego

- garść obranych orzechów włoskich

 

Mleko zagotować, dodać płatki jaglane i wiórki kokosowe, gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na największych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię, dodać cukier i cynamon, prażyć przez kilka minut.

Przestudzone płatki jaglane z wiórkami przełożyć do szklanek lub miseczek, dodać uprażone jabłka. Orzechy włoskie posiekać ,uprażyć na suchej patelni, ozdobić nimi deser. Wierzch posypać odrobiną wiórków kokosowych. Deser najbardziej smakuje kiedy jest jeszcze ciepły.

 

Jesienne słodkości!  Jabłko z cynamonem 2015 Jesienne Superfoods


środa, 03 czerwca 2015

Uwielbiam truskawki! Muffinki przepyszne a truskawkowa niespodzianka w środku sprawia, że sięgamy po więcej.

Do zrobienia muffinek zainspirował mnie przepis Jamesa Martina na ciasto czekoladowe. Trochę dodałam, trochę odjęłam i tak oto powstały te pyszności.

 

Przepis na około 20 muffinek:

- 250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 3 czubate łyżki kakao

- odrobina sody

- 200 ml coli

- 75 ml mleka

- 2 jajka

- 20 sztuk truskawek jednakowej wielkości

 

Masło roztopić i wystudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sodę. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je zmiksować, następnie wymieszać z mlekiem, masłem, na koniec dodać colę. Wszystko powoli wlewać do miski z suchymi składnikami, cały czas mieszając aby wszystko dobrze się połączyło. W formie do muffinek ułozyć papilotki i do każdej z nich włożyć truskawkę.

Do truskawek wlewać po około 2 i 1/2 łyżki przygotowanego ciasta tak, aby truskawki zostały całkowicie zakryte.

Całość wstawić do nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około pół godziny.

Upieczone muffinki posypać lekko cukrem pudrem.

 

Wiosenne słodkości!Milion Smaków Truskawek - druga edycja

piątek, 22 maja 2015

Danie dla łasuchów i tych małych i tych dużych.

Składniki:

- 6 lub 8 nalesników

- 200 g białego sera

- 200 g ugotowanego budyniu waniliowego z cukrem

- 1 cukier waniliowy

- truskawki i borówki lub inne owoce do przybrania

- polewa czekoladowa

 

 

Ugotowany i ostudzony budyń rozetrzeć z serem, dodać cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą smarować naleśniki i zwijać je w rulony lub koperty. Naleśniki ułożyć w formie żaroodpornej i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Przełożyć na talerze, udekorować owocami i polać polewą czekoladową.

 

Wiosenne słodkości!Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

czwartek, 26 lutego 2015

Coś pysznego dla dzieci. Połączenie czekolady, sera i banana dało przepyszne połączenie.

 

 

Ciasto:

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka wody mineralnej

- 1 jajko

- 2 szklanki mąki

- szczypta soli

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki kakao

- tabliczka mlecznej czekolady

- 4-5 łyżek mleka

Nadzienie:

- 250 g twarogu

- 1 dojrzały banan

- 1 łyżka soku z cytryny

- cukier puder do smaku



Czekoladę rozpuścić w kilku łyżkach mleka i odstawić do ostudzenia. Z reszty składników przygotować ciasto, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.


Banana rozdrobnić widelcem, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z twarogiem i doprawić do smaku cukrem pudrem. Na każdym naleśniku umieszczać porcje serka bananowego i zawijać.

Naleśniki można podawać polane czekoladą, posypane cukrem pudrem, lub z kleksem bitej śmietany. Każdy łasuch będzie zachwycony.





środa, 25 lutego 2015

Zakupiłam ostatnio w markecie foremki do lizaków. Przypomniało mi się jak robił lizaki mój Tata, więc postanowiłam zrobić je mojej córeczce.

Dzieci wprost przepadają za lizakami, ale lizaki ze sklepu mają w sobie sztuczne barwniki i aromaty. Lepiej wiec jak damy dziecku lizaka z karmelu, bez żadnych polepszaczy.

Lizaki są bardzo łatwe do zrobienia, więc polecam. Moja testerka była zachwycona :)

 

Składniki na kilka lizaków:

- 1/2 lub 3/4 szklanki cukru kryształu

Ponadto:

- patelnia

- formy silikonowe do lizaków z patyczkami

 

Patelnię rozgrzać na niewielkim ogniu, wsypać cukier, rozprowadzić po całej powierzchni. Po chwili cukier zacznie się topić i zamieni się w karmel (powinien mieć piękny złotobrązowy kolor.

Przygotować formę na lizaki umieszczając w niej patyczki.

Karmel zestawić z ognia i łyżką przelać do foremek, uważając aby się nie poparzyć. Formę do lizaków najlepiej ustawić na deseczce, ponieważ karmel ją bardzo nagrzeje.

Odstawić do ostudzenia, kiedy karmel stężeje wstawić formę do lodówki.

 

 
1 , 2 , 3
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------