Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Zupy

czwartek, 24 września 2015

Nadchodzi jesień więc taka rozgrzewająca, pożywna i aromatyczna zupa z pewnością zagości na naszym stole w chłodne, deszczowe dni.

 Zamiast ziemniaków do zupy można dodać grzanki lub groszek ptysiowy.

 

Składniki:

- 10 - 12 ząbków czosnku

- 1 większy seler

- 1 pietruszka

- 1 cebula

- 2 łyżki masła

- sól, biały pieprz, szczypta imbiru lub chili, ewentualnie czosnek granulowany

- natka pietruszki

- 1 i 1/2 litra bulionu

Dodatkowo:

- puree ziemniaczane

 

Seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku stopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili cebulę i zeszklić. Następnie dodać starty seler i pietruszkę, chwilę poddusić i zalać bulionem. Gotować, aż warzywa zmiękną, po tym czasie doprawić do smaku i zmiksować. Na talerzu umieścić ''wyspę'' z puree ziemniaczanego i zalać zupą, na koniec dodać natkę pietruszki.

 

piątek, 21 sierpnia 2015

Pyszna, aromatyczna zupa z dodatkiem lubczyku. Jej dużą zaletą oprócz wyjątkowego smaku jest szybkość jej przygotowywania.

 

 

Składniki:

- 1 duży por tylko biała część

- 1 cebula

- 2 ziemniaki średniej wielkości

- przyprawy: lubczyk świeży lub suszony, sól, pieprz,maggi

- 1-2 łyżki śmietany

- 1 litr bulionu (może być z kostki)

- masło do smażenia

 

Por pokroić w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na maśle, aż warzywa zmiękną. Całość przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować jeszcze przez około 20 minut. Ugotowaną zupę zmiksować, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, np: kokardki.

 

Dzień Polskiej Żywności 2015Danie pachnące ziołami. Lato 2015

Tagi: zupa
18:10, pao77 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 13 maja 2015

Takie piękne kolorowe danie aż zachęca do spróbowania.

 

Składniki:

- duży pęczek szpinaku

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 1/2 selera

- 1 cebula

- 2-3 ziemniaki

- 2 serki topione o smaku goudy

- kilka ząbków czosnku

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy. ziele angielskie, ewentualnie kostka rosołowa

- szczypiorek

- jogurt naturalny lub śmietana

 

Z marchewek, pietruszki i selera, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar.

Następnie miękkie jarzyny wyjąć i odstawić. Szpinak umyć i posiekać (liście), ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić trochę masła, wrzucić ziemniaki i cebulę, zrumienić, następnie dodać szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Całość smażyć jeszcze kilka minut i wrzucić do wywaru, ugotować do miękkości. Jarzynę pokroić, wrzucić do wywaru, dodać serki topione rozprowadzone w 1/2 szklanki wywaru i zmiksować wszystko blenderem na krem. Doprawić do smaku, wymieszać z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Tuż przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Krem podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi: szpinak
14:17, pao77 , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 28 stycznia 2015

Idealny, rozgrzewający i pożywny krem na zimowe dni.

 

 

Składniki:

- 350 g ziemniaków

- 250 g pora (jasne części)

- 1 litr wywaru warzywnego

- 1 łyżka śmietany 12%

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

- 100 g wędzonego boczku

 

Umyte pory pokroić w talarki, a obrane ziemniaki w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelni i podsmażyć do lekkiego zrumienienia.

Przełożyć do wywaru i ugotować do miękkości, przyprawić a następnie za pomocą blendera lub malaksera zmiksować wszystko na krem. Dodać śmietanę i ponownie doprawić tak, aby krem był mniej lub bardziej pikantny ( jak kto woli).

Boczek wysmażyć na chrupko. Gotową zupę-krem wlać na talerze, posypać boczkiem. Smacznego.

 

 

Zimowy Obiad

Tagi: zupa-krem
17:42, pao77 , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 05 maja 2014

Krem pomidorowo-fasolowy to bardzo aromatyczna zupa z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i natką pietruszki.

Idealnie smakuje z aromatycznymi grzankami.

 

Składniki:

- 1,5 litra wywaru warzywnego ( lub warzywno-mięsnego)

- puszka czerwonej fasoli

- puszka krojonych pomidorów bez skórki

- 1 mała cebula

- 3-4 ząbki czosnku

- zioła prowansalskie

- sól i pieprz

- garść posiekanej natki pietruszki

- przecier pomidorowy ( ilość dowolna)

Dodatkowo:

- kilka kromek chleba na grzanki

- 1 ząbek czosnku

 

Fasole odcedzić i opłukać, wrzucić do wywaru, dodać pomidory. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać do zupy oraz wrzucić zgniecione ząbki czosnku. Całość gotować do miękkości,dodać przecier pomidorowy, następnie doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Zmiksować na krem, dodać natkę pietruszki.

Kromki chleba skropić oliwą i podpiec w piekarniku, gorące nacierać czosnkiem.

Zupę podawać z grzankami.

 
1 , 2
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------