Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Pasty

poniedziałek, 21 lipca 2014

Pasta idealna na śniadanie, ja podałam pastę w łódeczkach z papryki.

Składniki:

- 250 g chudego twarogu

- 2-3 ogórki małosolne

- 2 łyżki posiekanego koperku

- 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego

- sól i pieprz

 

Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i posiekany koperek,wymieszać i doprawić do smaku.

wtorek, 09 kwietnia 2013

Pasta ta ma szereg zastosowań. Można nią faszerować jajka na twardo, ruloniki z szynki, świetnie nadaje się do tartinek, bądź jako pasta do pieczywa. Polecam jako farsz do kruchych babeczek na słono. Pycha!

 

 

Składniki:

- 200 g wędzonego łososia

- 400 g sera sałatkowego typu bałkańskiego

- 2-3 łyżeczki majonezu

- 1 łyżka drobno posiekanego koperku

- pieprz ewentualnie sól

Łososia pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić wraz z serem w malakserze na pastę. Dodać majonez, doprawić pieprzem, następnie dodać posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać. Pasta gotowa!

Łososie do boju!   

środa, 17 października 2012

Pasta wspaniale smakuje z chlebem, wykorzystuję ją również do faszerowania jaj.

 

 

Składniki:

- 2 wędzone makrele

- 2 jajka

- 1 łyżka posiekanego koperku

- 3  ogórki kiszone

- 2 czubate łyżeczki majonezu

- sól i pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ryby obrać ze skóry i ości, ogórki pokroić w kostkę. Makrelę rozdrobnić wraz z jajkami, dodać posiekany koperek i ogórki, całość dokładnie wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

środa, 29 sierpnia 2012

 

Shrek jako kawał ogra, uwielbia zdecydowane smaki i czosnek mu nie straszny.

Ta zielona pasta jest jego przysmakiem.

Połączenie brokułów, czosnku, zielonej papryki i serka ricotta dało nad wyraz zdecydowane połączenie smaków.

Wyraźnie wyczuwa się tu czosnek, który jest zdrowym,naturalnym antybiotykiem i jeść go trzeba.

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i ostrego smaku czosnku należy przegryzać go świeżą natką pietruszki (ewentualnie listków mięty lub naci selera).

Taką pastę można również wykorzystać do faszerowania jaj, lub jako farsz do ruloników z szynki.

 

Składniki:

- 1 duża róża brokułów

- 2-3 ząbki czosnku

- połowa zielonej papryki

- ser ricotta 250 g

- sól, pieprz

- 1 łyżeczka bazylii

- ewentualnie posiekana natka pietruszki

Brokuły ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Zmiksować z serkiem, dodać zmiażdżony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pastą.

piątek, 17 sierpnia 2012

Pasta przepyszna o unikatowym smaku. Suszone pomidory, oliwki i orzechy tworzą wspaniałą kompozycję.

 

SKŁADNIKI: wszystkie kupiłam w Lidlu

- serek włoski ( kulka 220g) ( jest to serek twarogowy firmy Pilos)

- pomidory suszone w oleju

- 10 czarnych oliwek

- 1- 1,5 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich

- pieprz,sól

- bazylia


Pomidory i oliwki osączyć z zalewy, rozdrobnić. Dodać do serka wraz z orzechami, zmiksować na pastę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią. Podawać do pieczywa.



sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------