Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Dania obiadowe

wtorek, 29 września 2015

 Danie proste i pyszne.

 

Składniki na kopytka:

- 50 dag ziemniaków

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 jajko

- sól

- trochę mąki do podsypywania

Dodatkowo:

- 200 g twarogu wędzonego lub bryndzy

- 1-2 cebule

- boczek

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, obie mąki i sól, zagnieść.  Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski.

Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.

Od razu wykładać na talerze, posypać pokruszonym twarogiem. Pokrojone w kostkę cebule i boczek wrzucić na  skropioną olejem patelnię, smażyć przez około 2 minuty. Wyłożyć na kopytka z serem, od razu podawać.

piątek, 11 września 2015

Moja propozycja na kotlet z piersi kurczaka- mięso soczyste, aromatyczne o niebanalnym smaku w towarzystwie brązowego ryżu i warzyw.

 

Składniki dla 4 osób:

- 2 duże piersi z kurczaka

- 2 jajka

- 1/2 szklanki mleka

- 2 pełne łyżki maki

- 1 łyżka przyprawy chińskiej, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do kurczaka

- 2 ząbki czosnku

- ryż brązowy lub jaśminowy

- mieszanka warzyw na patelnię z przyprawą chińską

- olej do smażenia

 

Umyte i oczyszczone mięso przekroić wzdłuż tak, aby powstały 4 kotlety. Jajka połączyć z mlekiem, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawy i mąkę.

W dużej misce umieścić kotlety, zalać je ciastem i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kotlety usmażyć na mniejszym ogniu na złotobrązowy kolor.

Ryż i warzywa na patelnię przyrządzić według przepisu na opakowaniach, wyłożyć na talerze. Podawać z kurczakiem w cieście.

niedziela, 06 września 2015

Pyszne, aromatyczne kopytka wspaniale się komponują z delikatnym mięsem z piersi kurczaka, całość dopełnia sos jogurtowo-czosnkowy.

Danie dla 4 osób.

Kopytka:

- 1 kg ziemniaków

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 jajka

- sól

- 1 pełna łyżka bazylii suszonej

- trochę maki do podsypywania


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, obie mąki, bazylię i sól, zagnieść.  Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski. Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.


 

Kurczak w sosie jogurtowo-czosnkowym:

- 2 piersi z kurczaka

- 100-150 g jogurtu naturalnego

- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany,

- 2 ząbki czosnku

- 2 liście laurowe

- 2 serki topione kremowe

 

Mięso pokroić na małe kawałki, zalać wodą, dodać liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie dodać jogurt i przyprawy. Odlać trochę gorącego sosu do szklanki, dodać serki topione i rozgnieść widelcem, wlać do pozostałego sosu i chwilę pogotować.  Gotowym sosem polać przygotowane kopytka. Podawać z surówką.

 

czwartek, 06 sierpnia 2015

Coś nowego na talerzu. Polecam.

 

Składniki na 12 sztuk :

- 12 naleśników

- 1 cebula

- 250 g mięsa mielonego

- 1 czerwona papryka

- 5-6 pieczarek

- 1 szklanka poszatkowanej kapusty białej lub włoskiej

- 1 torebka ugotowanego ryżu

- sól, pieprz, czosnek

- 1/2 szklanki rosołu (może być z kostki)

Dodatkowo:

- sos pomidorowy do polania

 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać mięso i rozdrobnić widelcem. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki oraz poszatkowaną kapustę, usmażyć. Następnie zmniejszyć ogień na minimum, podlać mięso i warzywa rosołkiem i podgrzewać, aż do wyparowania płynu. Całość przełożyć na durszlak, po czym wymieszać z ugotowanym ryżem, doprawić.


Na każdy naleśnik nakładać farsz, po czym zwijać jak gołąbki, układać w naczyniu żaroodpornym i zapiec.


Podawać polane sosem pomidorowym.


środa, 20 maja 2015

Pyszny, soczysty i aromatyczny obiad.

 

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka

- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego

- 1/2 łyżeczki imbiru

- 1 łyżeczka oregano

- pieprz i sól

- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

- 2-3 zacki czosnku

- 1 łyżeczka curry

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki mielonej

 

Pierś kurczaka kroimy w grubszą kostkę. Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami i zalewamy pokrojonego kurczaka. Przykrywamy folią aluminiową (aby intensywny aromat nie wypełnił całej lodówki) i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso wraz z jogurtem do garnka, dolewamy wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ryżem lub wszelkiego rodzaju kluskami i polać sosem powstałym z duszenia mięsa.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------