Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Przekąski

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Lubię łączyć te smaki. Oto moja propozycja na kolację lub dodatek do obiadu. Kapelusze świetnie smakują ze schabowym. Proste i smaczne.

 

Składniki na 2 porcje:

- 4 duże pieczarki

- 4 plasterki serka topionego cheddar

- 100 g (kostka) sera topionego gouda

- kawałek sera żółtego

Pieczarki obrać, usunąć ogonki, posmarować wnętrze serkiem topionym. Formę do zapiekania skropić oliwą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Ogonki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do kapeluszy, następnie dodać plasterki sera żółtego.

Plasterki sera topionego złożyć na kształt koperty, zakładając rogi do środka.

Gotowe kapelusze wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20-25 minut. Upieczone kapelusze udekorować koperkiem lub natką.

 

 

Wegetariański obiad III

piątek, 27 września 2013

Doskonałe jako przystawka na zimno lub na ciepło. Można podawać je również jako dodatek do barszczu. Pyszne i chrupiące.

 

Składniki:

- 2 płaty ciasta francuskiego

- 250g fety

- 450g mrożonego szpinaku

- 3-4 ząbki czosnku

- pieprz

Dodatkowo:

- 1 jajko

- trochę sezamu do posypania

 

Szpinak podsmażyć, aby cały płyn odparował, dodać przeciśnięty czosnek i pieprz, ostudzić. Po ostudzeniu wymieszać z pokrojonym w kostkę serem feta. Rozłożyć pierwszy płat ciasta, nałożyć 8 porcji farszu, przykryć drugim płatem. Docisnąć wszystkie brzegi, aby się zlepiły.

Następnie wyciąć równe koperty, zlepić brzegi lekko je zawijając i układać w formie na papierze do pieczenia.

Posmarować każdą kopertę rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem i piec przez około 15-20 minut.

czwartek, 14 lutego 2013

Warto skosztować, bo poczujecie się jak w niebie! Jabłka pieczone nadziewane serem pleśniowym, orzechami włoskimi a to wszystko skąpane w miodzie pod przykrywką z żółtego sera. Chyba nie muszę więcej namawiać, sam widok wystarczy...

 

Składniki ( dla dwóch osób):

- 4 równej wielkości jabłka

- kilka orzechów włoskich

- 50 g sera pleśniowego niebieskiego

- miód

- 4 plasterki sera żółtego

 

Z jabłek ściąć wierzchy tak, aby powstały kapelusiki. Gniazda nasienne wydrążyć, zostawiając dość duży otwór. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Do jabłek wkładać po kilka kostek sera pleśniowego, kilka orzechów włoskich. Do każdego wlewać po pół łyżeczki miodu i przykryć wszystko plasterkiem sera żółtego i  kapelusikiem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni, jabłka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać przez pół godziny. Podawać gorące.

Awangarda SmakuWalentynki 2013 - czym to się je?



środa, 30 stycznia 2013

Ciasto krucho- drożdżowe z nadzieniem serowo- ziemniaczanym. Bardzo pyszna przekąska. Sam widok zachęca do spróbowania.

Składniki:

- ciasto-

- 50 g świeżych drożdży

- 1 łyżka cukru

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 szklanki mąki krupczatki

- 2 łyżeczki soli

- 250 g zimnego masła

- 3 jajka

- 1/2 szklanki śmietany 18%

-farsz-

- 6-8 ziemniaków

- 250 g twarogu

- 2-3 cebule

- sól i pieprz

-dodatkowo-

- 1 białko

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebule pokroić w kostkę i przysmażyć . Wszystko razem wymieszać i doprawić.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w kostkę masło i zagnieść.Dodać drożdże , jajka i śmietanę, wymieszać i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać równe kwadraty, nakładać po łyżce farszu, składać na pół i skleić brzegi, smarując białkiem.


Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 20 minut.

 

 

 

piątek, 25 stycznia 2013

''Francuska wariacja'' to po prostu ciasto francuskie, brokuły, czosnek i sery: camembert, ser pleśniowy turkusowy, mozarella i ser gouda.

Danie smakuje idealnie, podane w towarzystwie białego wytrawnego wina.

 

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 1 opakowanie mrożonych brokułów

- 5 ząbków czosnku

- sól i pieprz

- 1 ser camembert z ziołami prowansalskimi

- 1 ser pleśniowy turkusowy ( Lazur)

- kulka mozarelli (250 g)

- 100 g sera gouda

- trochę masła

Brokuły rozmrozić, pokroić w plastry.

Na patelni roztopić masło, dodać brokuły, przeciśnięty czosnek. Smażyć przez chwilę, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

Ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia, rozłożyć brokuły.

Camembert, mozarellę i ser pleśniowy pokroić na plasterki i rozłożyć na brokułach.

Ser żółty zetrzeć. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i wstawić ciasto na około. 20 minut. Upieczone danie posypać żółtym serem. Kroić na kwadraty i podawać.

      

 
1 , 2 , 3 , 4
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------