Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Torty

sobota, 20 grudnia 2014

Tort przygotowany na piąte urodziny mojej córeczki. Wspaniała kompozycja smaków zachwyciła wszystkich gości i tych małych i tych dużych. A ja jako mama i organizatorka przyjęcia, z uśmiechem na ustach obserwowałam pałaszujaca ze smakiem moja pociechę. Widok szczęśliwej buzi córeczki- bezcenny. Tort wystarcza na duże rodzinne spotkanie. Tort pracochłonny, więc rozłożyłam pracę nad nim na 3 dni. Ostatniego dnia wykonałam dekorację.


Na tort składały się warstwy:

- biszkopt makowy

- konfitura z czarnej porzeczki

- krem z białej czekolady

- biszkopt pomarańczowy

- masa pomarańczowa

- biszkopt makowy

- krem z śmietankowy

Całość dopełniały wiórki kokosowe i srebne kuleczki cukrowe.

 

Przepis na biszkopt makowy i krem z białej czekolady zapożyczyłam z tej strony ( przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany)

 

Biszkopt makowy:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka + 1 łyżka mąki tortowej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 180 g maku suchego

 

Krem z białej czekolady:

- 3 tabliczki białej czekolady (po 100 g każda)

- 400 ml śmietany kremówki 36%

- 1 śmietanfix

Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie. Pod koniec ubijania kremu dodać śmietanfiks.

 

Poncz do biszkoptu makowego:

- 3/4 szklanki słabej herbaty z cukrem

 

Biszkopt pomarańczowy:

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- aromat pomarańczowy

- skórka starta z jednej pomarańczy

 

Poncz do biszkoptu pomarańczowego:

- 5 łyżek soku pomarańczowego 100%

 

Masa pomarańczowa:

- 1 szklanka soku pomarańczowego

- 1 galaretka pomarańczowa

- 250 ml śmietany kremówki

 

Krem śmietankowy:

- 150 ml śmietany kremówki

- 1 smietanfiks

- 1 płaska łyżka cukru pudru


Dodatkowo:

- 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki

- wiórki kokosowe

- kuleczki cukrowe srebrne

 


Przygotowanie:

Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie, dzień wcześniej.

Również dzień wcześniej upiec biszkopty.

Makowy:białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec powoli wsypując cukier. Następnie jedno po drugim dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt piec około 40-45 minut. Ostudzony przekroić na dwa krążki i nasączyć ponczem.

Pomarańczowy: jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Na koniec dodać aromat i skórke pomarańczową. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.

Drugiego dnia

Na nasączonym makowym krążku rozsmarować konfiturę, na niej umieścić krem z białej czekolady, wyrównać powierzchnię. Przykryć biszkoptem pomarańczowym, nasączyć go. Przygotować masę pomarańczową: sok zagotować i zestawić z ognia. W gorącym soku rozpuścić galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dodawać po łyżce mocno tężejącej galaretki. Masę rozsmarować na pomarańczowym krążku, przykryć krążkiem makowym.

Kremówke ubić, pod koniec dodać cukier i śmietanfiks. Kremem posmarować wierzch i boki tortu, obficie posypać całość wiórkami kokosowymi, udekorować srebrnymi kuleczkami.

Najlepiej będzie, jak tort poleży sobie przez noc w lodówce.

 

Oto jak prezentował się na przyjęciu:

 



 

Świąteczne słodkości!

Tagi: tort
19:55, pao77 , Torty
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 07 lipca 2014

Torcik ten powstał z okazji moich urodzin, które obchodziłam wczoraj.

Jest to torcik na kawowym spodzie z malinami i mascarpone. Jego walory to prostota, idealne połączenie smaków i kolorów, uczta dla oczu i podniebienia. Nie muszę chyba bardziej namawiać?

 

Biszkopt kawowy:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 1/2 szklanki mąki tortowej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( w formie proszku, nie granulek)

Masa malinowa:

- 250 g serka mascarpone

- 150 g śmietany kremówki

- 1 szklanka malin

- 2-3 łyżeczki cukru pudru

- 1 śmietanfix

Dodatkowo:

- 1-2 łyżki dżemu malinowego lub innego

- maliny

- czekoladowe kropki do dekoracji


Jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kawę. Dno tortownicy (średnica 26 lub 28 cm) wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika (termoobieg) i piec przez około 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić.

Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać śmietanfix, mascarpone i maliny, zmiksować.


Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, wyłożyć masę malinową i wyrównać powierzchnię. Ozdobić malinami i kropkami czekoladowymi, wstawić do lodówki.


A tu porcja torcika w otoczeniu róż.


Kawa ...I co dalej?Lato w pełni!

poniedziałek, 02 czerwca 2014

Drodzy Państwo, proszę zakupić truskawki i do kuchni marsz! Mam bardzo fajny przepis na ciacho w trzech smakach i kolorach.Wypiek nie jest słodki, raczej lekko kwaskowaty, idealny na ciepłe dni. Cieszy oko jak i podniebienie.

 

Biszkopt kawowy:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 1/2 szklanki mąki tortowej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( w formie proszku, nie granulek)

Mus truskawkowy:

- 1/2 kg truskawek

- 1/2 szklanki wrzątku

- galaretka truskawkowa

- cukier do smaku

Pianka agrestowa;

- 200 ml śmietanki 30%

- 1/2 szklanki wrzątku

- 1 galaretka agrestowa

- odrobinka zielonego barwnika spożywczego (dla uzyskania pięknego zielonego koloru)

Dekoracja:

- truskawki

Jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kawę. Dno tortownicy (średnica 26 lub 28 cm) wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika (termoobieg) i piec przez około 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Truskawki zmiksować na mus, powoli dodawać mocno tężejącą galaretkę, dodać cukier. Gotowy mus wylać na ciasto i wstawić do lodówki na 15 minut.

Galaretkę rozpuścić we wrzątku i zostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mocno tężejącą galaretkę i barwnik. Gotową masę wylać na ciasto , udekorować truskawkami i wstawić do lodówki na około 10 minut.

A torcik wygląda tak:

Milion smaków truskawek

czwartek, 28 listopada 2013

Przepyszny, aromatyczny tort składający się z kilku warstw smaków, które idealnie do siebie pasują. Polecam.

Warstwy tortu to biszkopt cynamonowy, aromatyczne prażone jabłka ,biszkopt kakaowy skąpany w masie śmietankowej z dodatkiem serka homogenizowanego, biszkopt cynamonowy z polewą czekoladową, prażonymi orzechami włoskimi i laskowymi a także kolorowe motylki cukrowe, które można pominąć. Motylki dodałam na wyraźne życzenie córeczki.

 

Biszkopt cynamonowy:

- 6 jajek

- 1/5 szklanki cukru

- 1/5 szklanki mąki tortowej

- 2 płaskie łyżeczki cynamonu

- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy:

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru

- 2 łyżki kakao ( z lekkim czubem)

- 3 czubate łyżki mąki tortowej

- płaska łyżka mąki ziemniaczanej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

- 300 g śmietanki tortowej 36%

- 3 opakowania (3x150 g) serka homogenizowanego o smaku waniliowym

- 1 śmietanfiks

- 1-2 łyżki cukru pudru

- szczypta soli

Jabłka prażone:

- 5 średnich jabłek

- cukier

- 1-2 łyżeczki przyprawy do szarlotki

Genaż ( czyli polewa czekoladowa)

- 200 g śmietany 36%

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

- 3/4 soku jabłkowego do nasączenia biszkoptu cynamonowego

- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych

 


1.Biszkopt cynamonowy:jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać  by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować  masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno tortownicy), wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki i nasączyć sokiem jabłkowym.

2.Biszkopt kakaowy: jaja utrzeć z cukrem do białości, mąki przesiać wraz z proszkiem i kakao i dodać do masy. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem ( tylko dno) i wysypać bułką tartą. Wlać masę i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika ( 170 stopni z termoobiegiem) i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić.

3.Jabłka prażone. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić na suchą i  rozgrzaną patelnię, dodać trochę cukru i prażyć mieszając, aż jabłka zmiękną. Następnie dodać przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

4. Masa śmietanowa: śmietanę ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, śmietanfiks i serki homogenizowane.

5. Genaż:  śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej połamane czekolady.

6. Orzechy uprażyć na suchej patelni.

Na nasączonym biszkopcie cynamonowym wyłożyć uprażone jabłka, na nich połowę masy śmietanowej, przykryć biszkoptem kakaowym( nie nasączać!). Na biszkopcie kakaowym rozsmarować resztę masy śmietanowej i przykryć drugim biszkoptem cynamonowym. Na wierzchu rozprowadzić jeszcze ciepłą polewę, posypać uprażonymi orzechami i udekorować cukrowymi motylkami. Tort należy zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.


czwartek, 17 października 2013

 

Solenizantka Ewa a także jej goście byli zachwyceni zarówno smakami jak i wyglądem tortu. Widząc uśmiech na twarzach zajadających dzieci, sama nie mogłam przestać się uśmiechać, a to dla mnie największy komplement.


Nic dziwnego, że tort tak zasmakował, mając tyle pysznych warstw:

1 warstwa- biszkopt z pomarańczową nutą

2 warstwa- domowy dżem malinowy niskosłodzony

3 warstwa- masa z pianek marshmallow o smaku pomarańczowym

4 warstwa - wilgotne ciasto czekoladowe

5 warstwa- domowy dżem malinowy niskosłodzony

6 warstwa- masa o smaku Danio z kawałkami czekolady

7 warstwa- wilgotne ciasto czekoladowe

8 warstwa- genaż czyli polewa czekoladowa

9 warstwa- dekoracja z mini bezików i kolorowych draży


 


Biszkopt:

- 4 jajka

- 9 łyżek cukru

- 9 łyżek maki pszennej tortowej

- 9 łyżek oleju

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- kilka kropel aromatu pomarańczowego

Ciasto czekoladowe:

- 120 g masła

- 100 g  gorzkiej czekolady

- 100 g mlecznej czekolady

- 4 jajka

- 10 łyżek maki tortowej

- 9 łyżek cukru

- 4 łyżki wody

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z pianek marshmallow (oryginalny przepis tu)

-  200g pianek marshmallow

- 200 ml śmietanki tortowej 30%

- sok ze świeżej pomarańczy

Masa z Danio:

- 250 ml śmietanki tortowej 30%

- 3 opakowania Danio o smaku waniliowym z kawałkami czekolady (3x140 g)

- 1 śmietanfiks

- 1-2 łyżeczki cukru pudru

Genaż:


- 200 g śmietany 30%

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mlecznej czekolady

Dekoracja:

- mini beziki różowe

- draże w kolorowej cukrowej polewie

Dodatkowo:

- słoiczek dżemu malinowego niskosłodzonego

Biszkopt:


Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli wlewać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z termoobiegiem. Piec około 25 minut. Ciasto wystudzić.

 

Ciasto czekoladowe:


Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze utrzeć. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno). Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, ciasto piec przez około 35 minut. Po upieczeniu przekroić na dwa krążki.

 

Masa z pianek:

Pianki rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej, dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać dokładnie do powstania jednolitej masy.


 

Masa z Danio:

-Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, aromat, śmietanfiks a następnie Danio. Dokładnie wymieszać.

 Genaż:

Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę.

Składamy tort: biszkopt smarujemy dżemem, nakładamy ostudzoną masę z pianek, przykrywamy krążkiem ciasta czekoladowego, wstawiamy do lodówki na pół godziny.Po wyjęciu smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy masę z Danio, przykrywamy drugim czekoladowym krążkiem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Tort wyjmujemy z tortownicy i umieszczamy na paterze. Wierzch polewamy letnią polewą, kiedy zastygnie dekorujemy mini bezikami i drażami.

Tort dość pracochłonny, ale czego nie robi się dla dzieci.


 

Moje uwagi:

- biszkopt i ciasto czekoladowe warto zrobić dzień wcześniej.


 
1 , 2 , 3
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------