Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Ciasta

czwartek, 17 listopada 2016

Biszkopt:

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru pudru

- 3 czubate łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki ciemnego kakao

- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki naparu z kawy

Piekarnik nagrzać do 160 - 170 stopni (ja używam funkcji z termoobiegiem).

Jajka ubić z cukrem na puch ( masa ma być gęsta i biała). Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo, cały czas ucierając dodawać do masy z jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 23 cm (dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić w formie. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki, lekko skropić kawą.

 

Wiśniowa nuta:

- dżem wiśniowy niskosłodzony z całymi kawałkami owoców ( do kupienia w Lidlu)

Nasączony biszkopt posmarować dżemem  wiśniowym w dowolnej ilości, ja dałam połowę zawartości słoika.

 

Masa serowa z czekoladą:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 % (powinna być porządnie schłodzona)

- 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym

- 1 tabliczka mlecznej czekolady

- 2 usztywniacze do bitej śmietany typu śmietanfix

- ewentualnie 2 łyżeczki cukru pudru

- odrobinka soli

Śmietanę ubić na sztywno dodając odrobinkę soli, pod koniec dodać śmietanfixy i serki homogenizowane . Czekoladę zetrzeć na tarce na największych oczkach, dodać do masy śmietanowej, wymieszać. Na koniec można dodać cukier puder. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem, równomiernie rozprowadzić, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki na pół godziny.

Elastyczna polewa czekoladowa:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 %

- tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej

Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzać na niewielkim ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto i ponownie schłodzić.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

poniedziałek, 07 września 2015

Wspaniała, jako dodatek do kawy. Po prostu rozpływa się w ustach.

 

Składniki:

- 3 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2/3 szklanki oleju

- 2/3 szklanki gazowanej wody mineralnej

- 2 łyżki kakao

 

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, na przemian z olejem i wodą mineralną. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 50 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

sobota, 22 sierpnia 2015

Cóż za aromat, cóż za smak- niestety ta słodka chwila zapomnienia bardzo szybko znika z talerza.

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki krupczatki

- 200 g masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru pudru

- 6 żółtek

- 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

- 2 kg jabłek

- 2-3 łyżki cukru (w zależności czy jabłka są bardziej lub mniej kwaśne)

- 1 płaska łyżeczka kardamonu

Dodatkowo:

- cukier puder do posypania

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody, dodać cukier i prażyć, aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać kardamon i dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i ostudzić.

W misce wymieszać suche składniki, dodać zimne masło, posiekać nożem, następnie stopniowo dodawać żółtka i śmietanę. Dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie z 2/3 ciasta odrywać małe kawałki, spłaszczać i wylepiać nimi dno i boki tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka z kardamonem, pozostałą część ciasta można rozwałkować, pociąć na paski i uformować efektowną kratkę.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i piec przez około 40-45 minut.

Wystudzić w formie. Przed podaniem posypać szarlotkę cukrem pudrem.

 

Uczta pod gołym niebemLetnie owoceDzień Polskiej Żywności 2015

czwartek, 13 sierpnia 2015

 

Delikatna, kakaowa babka z gruszkami i polewą czekoladową.

 

 

Składniki:

- 2 duże gruszki (około 600 g)

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru (polecam brązowy)

- 3/4 szklanki oleju

- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki imbiru (niekoniecznie)

Polewa

- 2 łyżeczki masła

- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:

- wiórki kokosowe lub czekoladowe do dekoracji

 

Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dalej ucierając dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać imbir.

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Formę-keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez pół godziny. Upieczoną babkę wystudzić w formie a następnie przełożyć na paterę lub deseczkę.

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać, lekko wystudzić i polać nią ostudzoną babkę, wierzch udekorować wiórkami.

Letnie owoce

środa, 12 sierpnia 2015

źródło MojeCiasto.pl z moimi modyfikacjami

 

Ciasto idealne na lato.

 

Składniki:

- 1 kostka (250 G) margaryny do pieczenia

- 3/4 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 5 jajek

- 2 szklanki mąki tortowej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 350 g moreli (odmiana mini)

- 1/2 dużego jabłka

 

Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać pojedyńczo jajka, a następnie wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Dobrze wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy (26 cm). Powierzchnię ciasta wyrównać i dodać połówki moreli ( zewnętrzną częścią do góry) oraz pokrojone w plasterki jabłko. Ciasto można udekorować w sposób widoczny na zdjęciu, lub według własnego pomysłu. Piec około 40 minut w temperaturze 175-180 stopni.

Owoce podczas pieczenia zapadną się do środka ciasta, tworząc efektowny wzór.

Letnie owoce

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------