Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.

Desery

wtorek, 03 września 2013

Nazwa mówi wszystko, nie muszę więcej nic dodawać, no chyba tylko to, że za ten deser dostałam od męża i córeczki owacje na stojąco... :)

 

Składniki:

- 1 dynia Hokkaido ( tak do kilograma)

- 4 jabłka

- 1/4 kostki masła

- opakowanie cukru waniliowego

- kilka łyżeczek miodu

- garść płatków migdałowych

 

Dynię pokroić na ćwiartki, wydrążyć pestki, pokroić na plastry o grubości 1 cm.

Nie trzeba obierać skórki, ponieważ pod wpływem pieczenia ona zmięknie. Jabłka przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne. 

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć równej wielkości plastry dyni, mniejsze kawałki pokroić w drobną kostkę,włożyć do wydrążonych jabłek. Jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok plastrów dyni. Masło stopić i skropić nim dynię i jabłka, oprószyć cukrem waniliowym. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 30 minut. W tym czasie na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe. Upieczone jabłka ułożyć wraz z dynią na talerzach, polać miodem i posypać płatkami migdałowymi. Podawać na ciepło.

Zapach pieczonej dyni i jabłek z waniliową nutą sprawił, że moje łakomczuchy dobijały się do piekarnika.:)

 

Miodowy miesiącZ dziećmi i dla dzieci


czwartek, 01 sierpnia 2013

Cudowne połączenie smaków. Pucharek pełen śmietankowych lodów, prażonych jabłek z cynamonem i polewy krówkowej. Kto się skusi?

 

Składniki na 4 porcje

- 4 porcje lodów śmietankowych

- 5-6 małych jabłek

- 1/4  szkl. wody

- 2 łyżeczki cukru

- cynamon

Polewa krówkowa:

- 1/4 szklanki śmietany 30%

- 6 sztuk krówek mlecznych

Dodatkowo:

- 4 pokruszone kruche ciastka

Śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej cukierki, cały czas mieszając. Zestawić z ognia.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, dodać wodę i cukier. Po wyparowaniu wody i rozpuszczeniu się cukru, prażyć jabłka przez chwilę, następnie zestawić z ognia i dodać cynamon.

Do pucharków nałożyć porcje lodów, na nie wyłożyć ciepłe jabłka, polać polewa i przyozdobić pokruszonymi ciastkami.

 

Z dziećmi i dla dzieci

wtorek, 30 lipca 2013

Wspaniały deser w sam raz na lato. Idealny zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Polecam.

 

Składniki na około 6 porcji:

- 2 galaretki cytrynowe

- 1 szklanka wrzątku

- rodzynki (około 80g)

- śmietanka tortowa 30% mocno schłodzona

- maliny

Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Rodzynki umieścić w miseczce i zalać gorącą wodą, aby zmiękły i napęczniały, następnie odcedzić na sitku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i powoli łyżką dodawać (cały czas ubijając) bardzo tężejącą już galaretkę.Na koniec do masy wmieszać rodzynki, przełożyć do pucharków i wstawić na 10-15 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować malinkami.

 


Z dziećmi i dla dzieci

wtorek, 19 lutego 2013

Prosty deser dla dwojga z owocami i alkoholem.

 

Składniki:

- mix owoców  w puszce ( ananas, mango, papaja itp)

- 2 łyżki alkoholu ( lub więcej) - może to być rum

- 1 łyżka cukru pudru

- 100 g śmietany kremówki

- 1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady

- 1-2 łyżki mleka

 

Owoce osączamy z zalewy. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Na dnie pucharków układamy owoce i skrapiamy alkoholem. Na owocach układamy czapę z bitej śmietany i ozdabiamy polewą czekoladową. Całość wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut, następnie podajemy.

sobota, 27 października 2012

Przepis pochodzi z ''Kuchnia Polska 1001 przepisów''. Nie trzymałam się sztywno przepisu, pewne rzeczy pominęłam. Całość bardzo pyszna, super dla dzieci i nie tylko. Deser można podać również  na przyjęcie, wystarczy bardziej bogato go udekorować.

Składniki:

- 4 gruszki

- 2 łyżki cukru

- kawałek skórki z cytryny ( cienko okrojonej)

Sos:

- 1 szklanka mleka

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżeczka masła

- 1 kopiasta łyżeczka proszku budyniowego (może być waniliowy)

- 2 łyżki zimnego mleka

Gruszki obrać, przekroić wzdłuż na połowę, wyciąć gniazda nasienne.

Do rondla wlać 2 szklanki wody,dodać cukier i skórkę cytrynową, zagotować, dodać połówki gruszek i gotować na niewielkim ogniu, aż owoce będą szkliste. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. W zimnym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko zagotować z cukrem, dodać syrop z gotowania gruszek, masło i zalać rozprowadzonym budyniem. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek, gotować jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Letnim sosem polać gruszki i dowolnie udekorować.

RADA:

Jeśli ktoś nie lubi gruszek, to może wykorzystać jabłka i przyrządzić je w ten sam sposób ,a na koniec oprószyć cynamonem.

  Smacznego.

 
1 , 2
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------