Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
środa, 13 maja 2015

Takie piękne kolorowe danie aż zachęca do spróbowania.

 

Składniki:

- duży pęczek szpinaku

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 1/2 selera

- 1 cebula

- 2-3 ziemniaki

- 2 serki topione o smaku goudy

- kilka ząbków czosnku

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy. ziele angielskie, ewentualnie kostka rosołowa

- szczypiorek

- jogurt naturalny lub śmietana

 

Z marchewek, pietruszki i selera, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar.

Następnie miękkie jarzyny wyjąć i odstawić. Szpinak umyć i posiekać (liście), ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić trochę masła, wrzucić ziemniaki i cebulę, zrumienić, następnie dodać szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Całość smażyć jeszcze kilka minut i wrzucić do wywaru, ugotować do miękkości. Jarzynę pokroić, wrzucić do wywaru, dodać serki topione rozprowadzone w 1/2 szklanki wywaru i zmiksować wszystko blenderem na krem. Doprawić do smaku, wymieszać z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Tuż przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Krem podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi: szpinak
14:17, pao77 , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto rewelacyjne, bardzo smakowało wszystkim gościom, a najbardziej solenizantowi- mojemu Tacie :)

Ta poezja smaku składa się z dwóch miodowo-jogurtowych placków przełożonych pianką z serka homogenizowanego i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki truskawkowej, na wierzchu dumnie prezentują się połówki świeżych truskawek skąpane w sosie truskawkowym.

 

Ciasto miodowo-jogurtowe:

- 3 szklanki mąki krupczatki

- 3/4 szklanki cukru

- 1 i 1/2 łyżeczki sody

- 150 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia

- 2 jajka

- 3 łyżki płynnego ciemnego miodu

- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

- maka do podsypywania

- tłuszcz i kasza manna do wysypania formy

 

Pianka serowo- truskawkowa:

- 400 ml śmietany kremówki

- 400 g serka homogenizowanego naturalnego

- 3-4 łyżki cukru pudru

- 2 galaretki truskawkowe

 

Wierzch:

- około 400g truskawek

- sos truskawkowy (zmiksować około 1 szklanki truskawek)

 

1.Przygotować ciasto: składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto, lekko podsypując mąką. Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, ciasto rwać na mniejsze kawałki i wyklejać nim formę. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze około 160 stopni (termoobieg), aż do zrumienienia się. Ciasto po upieczeniu wystudzić w formie. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na dwa placki.

2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukier i zastygającą już galaretkę. Zmiksować na masę, połowę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Wierzch drugiego placka posmarować pozostałą częścią masy, ułożyć truskawki i polać sosem truskawkowym. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

 

Rada: ciasto najlepiej przechowywać w lodówce

 

Wiosenne słodkości!

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Schabowy w wykwintnym wydaniu. Ten niesamowity smak i aromat nadaje mu ser dojrzewający z niebieska pleśnią.

 

Składniki:

- 4 kotlety schabowe

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

- jajko

- bułka tarta

Dodatkowo:

- około 150 g sera podpuszczkowego, dojrzewającego z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni

- 4 łyżeczki gęstej śmietany 18%

- 1 łyżeczka posiekanego koperku

Rozbite kotlety oprószyć solą, pieprzem i gałka muszkatołową, odstawić na 10 minut. Po tym czasie panierować kotlety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.

Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, na każdym ułożyć pokrojony w plastry ser z pleśnią i po łyżeczce śmietany. Formę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i zapiekać przez około 15 minut.

Tak upieczone kotlety posypać koperkiem i podawać z purée ziemniaczanym i surówką.



 

piątek, 17 kwietnia 2015

Sałatka na śniadanie z rukolą, serkiem wiejskim w towarzystwie grzanki. Dla mnie pyyyyyyycha!

 

Składniki dla 1 osoby:

- garść rukoli

- 1 pomidor

- 1/2 opakowania serka wiejskiego

- 1/2 ogórka konserwowego

- 1-2 łyżki posiekanej zielonej cebulki

- 1 łyżka konserwowej kukurydzy

- sól, pieprz, przyprawa zioła do sałatek

 

Rukolę rozłożyć na talerzu, pomidora pokroić w ósemkę, rozłożyć na rukoli oprószyć odrobina soli i pieprzu.

Do środka powstałego ''gniazdka'' nałożyć serek wiejski i kukurydzę, całość posypać zieloną cebulką i przyprawą zioła do sałatek. Na wierzchu ułożyć kawałek ogórka konserwowego.

Sałatkę podawać z grzankami.

sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasto miękkie i delikatne z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej,masy marchwiowo-pomarańczowej,czekolady, konfitury pomarańczowej, prażonych płatków migdałowych. Niesamowity zapach roznosi się po kuchni.

 

Ciasto:

- 3/4 kostki masła lub margaryny do pieczenia

- 3/4 szklanki cukru

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

- 3 jaja

- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

- 2 łyżki kakao

- 120 g konfitury z pomarańczy (pół małego słoiczka)

- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

- aromat pomarańczowy

Masa marchwiowo-pomarańczowa:

- 250 ml soku przecierowego marchwiowo-pomarańczowego

- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem

Wierzch:

- 100 g płatków migdałowych

 

Masło, cukier i cukier waniliowy rozpuścić, dodać połamaną czekoladę, sok pomarańczowy i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Zestawić z ognia i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do ostudzonej masy czekoladowej i utrzeć dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, konfiturę i aromat. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i ubite na pianę białka. Delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, piec około 30-35 minut. Następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Z soku odlać 1/4 szklanki rozpuścić budyń, resztę soku zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Zestawić z ognia, jeszcze ciepłą masę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia.

Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, posypać nimi wierzch ciasta.

Wiosenne słodkości!

sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------