Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
sobota, 19 września 2015

Upiekłam je właśnie z pomocą córeczki. Pychota!

Czekolada świetnie komponuje się z cynamonem.

Dzięki temu, że nie dodałam jajek wprost rozpływają się w ustach.

 

Składniki na 12 sztuk:

- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody

- płaska łyżeczka cynamonu

- tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

- 1 szklanka mleka

- 1/4 szklanki oleju

 

Najpierw mieszamy suche składniki czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, na konie dodajemy czekoladę starta na tarce o najgrubszych oczkach. Do wymieszanych suchych składników dodajemy mleko i olej, mieszamy tak, aby w cieście pozostały jeszcze grudki. Do formy na muffinki dodajemy papilotki, w nich umieszczamy ciasto do 3/4 wysokości, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Wystudzone muffinki posypujemy odrobiną cukru pudru.

 



Najpyszniejsze, chrupiące, aromatyczne placki ziemniaczane z grubo tartych ziemniaków z czosnkiem, cebulą i świeżą bazylią. Na Śląsku, gdzie mieszkam bardzo często goszczą na naszych stołach.


 

Składniki na 10 sztuk:

- 1 kg ziemniaków

- 1 cebula

- 1 jajko

- 2 łyżki mąki pszennej

- sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku,

- 5-6 listków świeżej bazylii

- olej rzepakowy do smażenia

 

Przygotowane ziemniaki zetrzeć na tarce na najgrubszych oczkach, posolić i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie ziemniaki należy odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, dodać do ziemniaków, dodać jajko. Wszystko wymieszać z mąką i doprawić. Na koniec dodać posiekane listki bazylii. Z przygotowanego ciasta smażyć placki na średnim ogniu na złotobrązowy kolor.

 

 

Wegetariański obiad V

piątek, 11 września 2015

Moja propozycja na kotlet z piersi kurczaka- mięso soczyste, aromatyczne o niebanalnym smaku w towarzystwie brązowego ryżu i warzyw.

 

Składniki dla 4 osób:

- 2 duże piersi z kurczaka

- 2 jajka

- 1/2 szklanki mleka

- 2 pełne łyżki maki

- 1 łyżka przyprawy chińskiej, sól, pieprz, 1 łyżka przyprawy do kurczaka

- 2 ząbki czosnku

- ryż brązowy lub jaśminowy

- mieszanka warzyw na patelnię z przyprawą chińską

- olej do smażenia

 

Umyte i oczyszczone mięso przekroić wzdłuż tak, aby powstały 4 kotlety. Jajka połączyć z mlekiem, dodać zmiażdżony czosnek, przyprawy i mąkę.

W dużej misce umieścić kotlety, zalać je ciastem i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie kotlety usmażyć na mniejszym ogniu na złotobrązowy kolor.

Ryż i warzywa na patelnię przyrządzić według przepisu na opakowaniach, wyłożyć na talerze. Podawać z kurczakiem w cieście.

poniedziałek, 07 września 2015

Wspaniała, jako dodatek do kawy. Po prostu rozpływa się w ustach.

 

Składniki:

- 3 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2/3 szklanki oleju

- 2/3 szklanki gazowanej wody mineralnej

- 2 łyżki kakao

 

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, na przemian z olejem i wodą mineralną. Formę keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 50 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

niedziela, 06 września 2015

Pyszne, aromatyczne kopytka wspaniale się komponują z delikatnym mięsem z piersi kurczaka, całość dopełnia sos jogurtowo-czosnkowy.

Danie dla 4 osób.

Kopytka:

- 1 kg ziemniaków

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 jajka

- sól

- 1 pełna łyżka bazylii suszonej

- trochę maki do podsypywania


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, obie mąki, bazylię i sól, zagnieść.  Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski. Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.


 

Kurczak w sosie jogurtowo-czosnkowym:

- 2 piersi z kurczaka

- 100-150 g jogurtu naturalnego

- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany,

- 2 ząbki czosnku

- 2 liście laurowe

- 2 serki topione kremowe

 

Mięso pokroić na małe kawałki, zalać wodą, dodać liście laurowe i ugotować do miękkości. Następnie dodać jogurt i przyprawy. Odlać trochę gorącego sosu do szklanki, dodać serki topione i rozgnieść widelcem, wlać do pozostałego sosu i chwilę pogotować.  Gotowym sosem polać przygotowane kopytka. Podawać z surówką.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------