Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
niedziela, 21 września 2014

Pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych o moim nowym blogu ''Zdrowa Chatka'', gdzie publikuję przepisy na dania dietetyczne.

Moje motto: ''DIETA CHOĆ ZDROWA NIE MUSI BYĆ NUDNA"

Zapraszam serdecznie.

piątek, 05 września 2014

IMG_0503_zmniejszone1

Do zrobienia tego  bigosu zainspirował mnie przepis z bloga Smak Zdrowia. Wzbogaciłam mój bigosik dodatkiem ciecierzycy, którą bardzo lubię, dodałam również biała kapustę.

Przepis ląduje do folderu ''dietetycznie'', mam nadzieje że Wam również zasmakuje.


Składniki:

- 1 szklanka ciecierzycy

- 1/4 małej kapusty białej

- 30 dag kapusty kiszonej

- 1 cebula

- 1 pierś z kurczaka ( można dodać 2 jak ktoś lubi dużo mięsa)

- pieczarki

- sól, pieprz, przyprawa do bigosu, listki laurowe,ziele angielskie, papryka mielona, czosnek

- pasta pomidorowa

 

Ciecierzycę zalać zimna wodą i odstawić na 12 godzin.

Kapustę białą drobno poszatkować, przełożyć do większego garnka, dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, listki laurowe i zalać wodą, gotować do miękkości. W osobnym garnku ugotować ciecierzycę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać pokrojone pieczarki. Pierś kurczaka, umyć, oczyścić, pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z cebulą i pieczarkami do bigosu. Gdy wszystko zmięknie dodać odcedzoną ciecierzycę,  przyprawić, dodać pastę pomidorową, dokładnie wymieszać.

 

wtorek, 02 września 2014

Sałatka dla smakoszy: kolorowa, pożywna, pełna witamin. Fajny pomysł na wykorzystanie fasolki lub ryżu pozostałego z obiadu.

 

Składniki:

- garść ugotowanej fasolki szparagowej żółtej

- 1/2 woreczka ugotowanego ryżu jaśminowego

- 1/2 średniego pomidora

- 1/2 małego pora

- 1 ogórek gruntowy

- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej

- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

- 1/2 papryki czerwonej

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- sól i pieprz

Ugotowaną fasolkę pokroić na kawałki wielkości około 2 cm, wymieszać z ryżem. Pomidora, paprykę, ogórka i pora pokroić w większą i mniejszą kostkę. Wraz z pozostałymi składnikami dodać do fasolki, dodać oliwę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 5-10 minut aby składniki się ''przegryzły''.

 

Szkolne śniadania

czwartek, 21 sierpnia 2014

Pyszny, urozmaicony i zdrowy obiad. Pulpeciki (oczywiście bez sosu) idealne dla dzieci.


Składniki dla 4 osób:

- 1 duża pierś kurczaka

- 1 namoczona i dobrze odciśnięta kajzerka

- 2 ząbki czosnku

- sól i pieprz

- po szczypcie: majeranku, kminku,lubczyku,kolendry

- po pół łyżeczki posiekanego, koperku,szczypiorku i natki

- 1 jajko

- 2 łyżki bułki tartej

- słoik konserwowej marchewki z groszkiem

Dodatkowo:

- mały kalafior

- 2 woreczki kaszy gryczanej

Sos potrójnie pieprzowy:

- 2 łyżki masła

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 szklanka bulionu lub wody

- 1 łyżka ostrej musztardy

- po kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego i zielonego

- odrobina zmielonego pieprzu ziołowego

Kalafiora podzielić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę również ugotować.

Mięso zmielić wraz z bułką, dodać jajko, przyprawy, zioła,bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem i wyrobić na masę. Marchew z groszkiem dobrze odcedzić. Masę podzielić na mniejsze porcje, rozpłaszczać na placuszki, nadziewać pomagając sobie małą łyżeczką marchewką z groszkiem, zlepić brzegi i formować pulpety ( najlepiej zwilżonymi dłońmi).

Tak przygotowane pulpety wrzucać do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu około 20 minut.

Ugotowaną kaszę wymieszać z marchewką i groszkiem.

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, następnie wlać bulion ( ten w którym gotowały się pulpety). Dodać pieprz i musztardę i wymieszać, podgrzewać jeszcze przez parę minut aż do zgęstnienia.

Na talerz wyłożyć kaszę wymieszaną z marchewką z groszkiem, kalafior i pulpety, polać sosem.

środa, 30 lipca 2014

 

Składniki:

- 1/2 małego kalafiora

- 1/2 puszki kukurydzy

- 2 jajka na twardo

- 10-15 dag szynki

- koperek

- sól i pieprz

- jogurt grecki

 

Kalafior ugotować na półtwardo, podzielić na jak najmniejsze różyczki, dodać posiekane jajka na twardo i koperek oraz pokrojona w kostkę szynkę.

Wymieszać z jogurtem i doprawić.

 

Kukurydziane wariacje III

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 47
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne