Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
poniedziałek, 23 marca 2015

Tort ten przygotowałam na urodziny mojej Mamy, która uwielbia brzoskwinie. Mama zachwycona, łzy w oczach i uśmiech na twarzy to dla mnie największa pochwała.

 Tort składa się z biszkoptowych krążków z makiem, musu brzoskwiniowego i masy cappuccino na bazie jogurtu greckiego,a na wierzchu polewa czekoladowa. Fajne połączenie smaków a także sam wygląd tortu zachwycił gości. Zaletą tortu jest również to, że tort nie jest mdły ani za słodki. Polecam.

 

Biszkopt:

- 6 jajek

- 1/5 szklanki cukru

- 1/5 szklanki mąki tortowej

- 3 łyżki suchego maku

- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus brzoskwiniowy:

- puszka brzoskwiń w syropie (odlać 1/2 szklanki syropu do nasączenia)

- 1 galaretka brzoskwiniowa

Masa cappuccino:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36%

- 300 ml jogurtu greckiego

- 4 łyżki cukru pudru

- 3-4 łyżki cappuccino o smaku waniliowym

- 2 łyżki żelatyny

Genaż ( czyli polewa czekoladowa)

- 200 g śmietanki tortowej 30 lub 36%

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mlecznej czekolady

 

1.Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać  by składniki się połączyły, dodać mak. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować  masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń.

2. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie zmiksować wraz z pozostałym syropem na mus, dodać tężejącą galaretkę i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

3. Cappuccino rozpuścić w gorącej ale nie wrzącej wodzie, ostudzić i wymieszać z jogurtem. Dodać cukier puder do smaku i połączyć z ubitą na sztywno śmietanką. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody i od razu połączyć z masą. Wyłożyć na biszkopt z musem, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim makowym krążkiem. Wstawić na 30 minut do lodówki.

4. Czekolady połamać i rozpuścić w podgrzanej śmietance. Ciepłą polewą polać wierzch tortu. Gdy genaż zastygnie dowolnie udekorować

.



A tak tort wyglądał w przekroju:

Tagi: tort
09:28, pao77
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 16 marca 2015

Byłam bardzo ciekawa rezultatu. No i moi drodzy, takie kluski to strzał w dziesiątkę.

Wszystkim smakowały, co bardzo mnie ucieszyło.

 

Składniki:

- 60 dag ziemniaków

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 jajko

- 1 cebula

- 1 jajko

- 30 dag wątróbki drobiowej

- sól i pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę.

Wątróbkę oczyścić, umyć i ugotować do miękkości. Ostudzić i rozdrobnić lub zmielić.

Cebulę obrać i usmażyć na złoty kolor, wymieszać z wątróbką, dodać jajko, doprawić do smaku.

Do ziemniaków dodać obie mąki i jajko i wyrobić. Odrywać od ciasta małe kawałki formować placuszki, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać, formując kule. Moje kluchy miały wielkość moreli, więc były spore, można oczywiście zrobić mniejsze.

Tak przygotowane kluski gotować w osolonym wrzątku jeszcze przez parę minut od momentu wypłynięcia.

Kluski podawać z sosem lub okraszone smażoną cebulką.

 

sobota, 07 marca 2015

I znów trochę eksperymentowałam w kuchni i było warto. Połączenie bananów, jabłek, dwukolorowego ciasta, budyniu i ajerkoniaku dało pyszne połączenie.

 

Ciasto:

- 1 kostka miękkiego masła lub margaryny

- 3/4 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 6 żółtek

- 6 białek

- 2 szklanki maki tortowej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kakao

- 2 łyżki śmietany 12%

- 1 duże jabłko

- 3 dojrzałe banany

Masa:

- 400 ml mleka

- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem

- 150 g miękkiego masła lub margaryny

- 3 łyżki ajerkoniaku

- kakao do posypania

 

Masło lub margarynę utrzeć z cukrami na puch, następnie kolejno dodawać żółtka i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywną pianę. Mikser ustawić na najmniejsze obroty i na przemian dodawać mąkę i białka. Tak wymieszane ciasto podzielić na dwie części.

Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć jasne ciasto i wyrównać powierzchnię, do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao, utrzeć. Następnie wyłożyć na ciasto jasne, jabłko i banany obrać i pokroić na grubsze plasterki, dodać do ciasta.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec przez około 40-45 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić.

 

Z mleka ugotować budyń, pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć dodając na przemian budyń i ajerkoniak. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kakao.

Życzę smacznego!

Tagi: ciasto
17:51, pao77 , Ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 lutego 2015

Coś pysznego dla dzieci. Połączenie czekolady, sera i banana dało przepyszne połączenie.

 

 

Ciasto:

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka wody mineralnej

- 1 jajko

- 2 szklanki mąki

- szczypta soli

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki kakao

- tabliczka mlecznej czekolady

- 4-5 łyżek mleka

Nadzienie:

- 250 g twarogu

- 1 dojrzały banan

- 1 łyżka soku z cytryny

- cukier puder do smaku



Czekoladę rozpuścić w kilku łyżkach mleka i odstawić do ostudzenia. Z reszty składników przygotować ciasto, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.


Banana rozdrobnić widelcem, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z twarogiem i doprawić do smaku cukrem pudrem. Na każdym naleśniku umieszczać porcje serka bananowego i zawijać.

Naleśniki można podawać polane czekoladą, posypane cukrem pudrem, lub z kleksem bitej śmietany. Każdy łasuch będzie zachwycony.





środa, 25 lutego 2015

Zakupiłam ostatnio w markecie foremki do lizaków. Przypomniało mi się jak robił lizaki mój Tata, więc postanowiłam zrobić je mojej córeczce.

Dzieci wprost przepadają za lizakami, ale lizaki ze sklepu mają w sobie sztuczne barwniki i aromaty. Lepiej wiec jak damy dziecku lizaka z karmelu, bez żadnych polepszaczy.

Lizaki są bardzo łatwe do zrobienia, więc polecam. Moja testerka była zachwycona :)

 

Składniki na kilka lizaków:

- 1/2 lub 3/4 szklanki cukru kryształu

Ponadto:

- patelnia

- formy silikonowe do lizaków z patyczkami

 

Patelnię rozgrzać na niewielkim ogniu, wsypać cukier, rozprowadzić po całej powierzchni. Po chwili cukier zacznie się topić i zamieni się w karmel (powinien mieć piękny złotobrązowy kolor.

Przygotować formę na lizaki umieszczając w niej patyczki.

Karmel zestawić z ognia i łyżką przelać do foremek, uważając aby się nie poparzyć. Formę do lizaków najlepiej ustawić na deseczce, ponieważ karmel ją bardzo nagrzeje.

Odstawić do ostudzenia, kiedy karmel stężeje wstawić formę do lodówki.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------