Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
wtorek, 22 lipca 2014

Super szybki, pyszny sernik w sam raz na upały.


Składniki:

- 1 sernik na zimno (użyłam firmy Delecta)

- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym

- 400 ml zimnego mleka

- 2 łyżki cukru pudru

- 1,5 szklanki borówek

- okrągłe biszkopty

Wierzch

- 1 szklanka borówek

- 1/2 szklanki obranych i posiekanych pistacji

Biszkopty lekko nasączyć herbatą cytrynową i ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pistacje podprażyć na suchej patelni, wystudzić

Proszek sernikowy zmiksować z zimnym mlekiem, następnie dodać serki, borówki i cukier puder. Ponownie zmiksować.

Gotową masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię. Ułożyć borówki i pistacje, wstawić na 15 minut do lodówki. Sernik gotowy.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniBłękitne skarby lata!Z dziećmi i dla dzieci 2014Lato w pełni!

poniedziałek, 21 lipca 2014

Pasta idealna na śniadanie, ja podałam pastę w łódeczkach z papryki.

Składniki:

- 250 g chudego twarogu

- 2-3 ogórki małosolne

- 2 łyżki posiekanego koperku

- 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego

- sól i pieprz

 

Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i posiekany koperek,wymieszać i doprawić do smaku.

poniedziałek, 07 lipca 2014

Torcik ten powstał z okazji moich urodzin, które obchodziłam wczoraj.

Jest to torcik na kawowym spodzie z malinami i mascarpone. Jego walory to prostota, idealne połączenie smaków i kolorów, uczta dla oczu i podniebienia. Nie muszę chyba bardziej namawiać?

 

Biszkopt kawowy:

- 3 jajka

- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

- 1/2 szklanki mąki tortowej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( w formie proszku, nie granulek)

Masa malinowa:

- 250 g serka mascarpone

- 150 g śmietany kremówki

- 1 szklanka malin

- 2-3 łyżeczki cukru pudru

- 1 śmietanfix

Dodatkowo:

- 1-2 łyżki dżemu malinowego lub innego

- maliny

- czekoladowe kropki do dekoracji


Jajka zmiksować z cukrem, następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kawę. Dno tortownicy (średnica 26 lub 28 cm) wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika (termoobieg) i piec przez około 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić.

Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać śmietanfix, mascarpone i maliny, zmiksować.


Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, wyłożyć masę malinową i wyrównać powierzchnię. Ozdobić malinami i kropkami czekoladowymi, wstawić do lodówki.


A tu porcja torcika w otoczeniu róż.


Kawa ...I co dalej?Lato w pełni!

środa, 02 lipca 2014

Bogata w witaminki, świetnie skomponowana sałatka zachwyci każdego.

Składniki:

- 200 g gotowanego mięsa z indyka

- garść roszponki

- 1/2 papryki czerwonej

- 1/2 papryki zielonej

- 1/2 papryki żółtej

- 150 g żółtego sera

- 1 pomidor

- 1/2 zielonego ogórka

- 5 rzodkiewek

- 50 g oliwek zielonych bez pestek

- 2 łyżeczki majonezu

- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego

- sól i pieprz

- 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

 

Roszponkę podzielić na mniejsze kawałki, mięso, papryki, ser, rzodkiewki, ogórka i pomidora pokroić w równa kostkę, a oliwki odcedzić i pokroić w plasterki.

Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku. Majonez zmieszać z jogurtem i wymieszać z sałatką.

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Bardzo aromatyczne i smaczne danie. Dobrze skomponowane smaki gwarantują udany obiad.


Składniki:

- 1 pierś z kurczaka

- 2 marchewki

- 2 pietruszki

- 2-3 łodygi selera naciowego

- pół małego pora

- sól, pieprz,przyprawa do kurczaka, czosnek

- około 2 szklanki zupy cebulowej (można użyć zupy cebulowej instant)

Zupa cebulowa:

- 3 średnie cebule

- 2 łyżki masła

- 1/2 litra bulionu warzywnego

- pieprz,sól, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

- kasza jęczmienna perłowa

 

Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle, zalać bulionem i ugotować na niewielkim ogniu do miękkości. Doprawić do smaku.

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, wymieszać z pokrojonymi warzywami i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po około 40 minutach mięso i warzywa zalać zupą cebulową, zapiekać jeszcze około 20 minut.

Gotową potrawę podawać z kaszą i surówką. Ja podałam danie z buraczkami konserwowymi.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 46
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne