Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
piątek, 17 kwietnia 2015

Sałatka na śniadanie z rukolą, serkiem wiejskim w towarzystwie grzanki. Dla mnie pyyyyyyycha!

 

Składniki dla 1 osoby:

- garść rukoli

- 1 pomidor

- 1/2 opakowania serka wiejskiego

- 1/2 ogórka konserwowego

- 1-2 łyżki posiekanej zielonej cebulki

- 1 łyżka konserwowej kukurydzy

- sól, pieprz, przyprawa zioła do sałatek

 

Rukolę rozłożyć na talerzu, pomidora pokroić w ósemkę, rozłożyć na rukoli oprószyć odrobina soli i pieprzu.

Do środka powstałego ''gniazdka'' nałożyć serek wiejski i kukurydzę, całość posypać zieloną cebulką i przyprawą zioła do sałatek. Na wierzchu ułożyć kawałek ogórka konserwowego.

Sałatkę podawać z grzankami.

sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasto miękkie i delikatne z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej,masy marchwiowo-pomarańczowej,czekolady, konfitury pomarańczowej, prażonych płatków migdałowych. Niesamowity zapach roznosi się po kuchni.

 

Ciasto:

- 3/4 kostki masła lub margaryny do pieczenia

- 3/4 szklanki cukru

- 1 i 1/4 szklanki mąki

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

- 3 jaja

- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

- 2 łyżki kakao

- 120 g konfitury z pomarańczy (pół małego słoiczka)

- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

- aromat pomarańczowy

Masa marchwiowo-pomarańczowa:

- 250 ml soku przecierowego marchwiowo-pomarańczowego

- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem

Wierzch:

- 100 g płatków migdałowych

 

Masło, cukier i cukier waniliowy rozpuścić, dodać połamaną czekoladę, sok pomarańczowy i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników. Zestawić z ognia i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do ostudzonej masy czekoladowej i utrzeć dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, konfiturę i aromat. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i ubite na pianę białka. Delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, piec około 30-35 minut. Następnie pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Z soku odlać 1/4 szklanki rozpuścić budyń, resztę soku zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Zestawić z ognia, jeszcze ciepłą masę wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia.

Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, posypać nimi wierzch ciasta.

Wiosenne słodkości!

sobota, 28 marca 2015

 Polecam pyszne kuleczki o lekko orzechowym smaku, całości dopełnia mój ulubiony ser Brie.

Kuleczki idealnie się komponują z brokułami i białym sosem.

 

 

Składniki:

- 250g mięsa mielonego z indyka

 - 3 kromki czerstwego pieczywa tostowego

- 1 cebula

- 1 jajko

- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

- sól, pieprz,

- 1/2 szklanki obranych i posiekanych orzechów włoskich

- 3 płaskie łyżki bułki tartej

- ser Brie

 

Pieczywo tostowe namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mięsa. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Do mięsa dodać jajko, orzechy, wyrobić następnie dodać pozostałe składniki. Dodać musztardę, sól i pieprz, wyrobić. Z tak wyrobionej masy formować placuszki, dodawać kawałki sera Brie i formować kuleczki.

Kuleczki mięsne ugotować w bulionie (może być z kostki, podawać z sosem w towarzystwie warzyw.

poniedziałek, 23 marca 2015

Tort ten przygotowałam na urodziny mojej Mamy, która uwielbia brzoskwinie. Mama zachwycona, łzy w oczach i uśmiech na twarzy to dla mnie największa pochwała.

 Tort składa się z biszkoptowych krążków z makiem, musu brzoskwiniowego i masy cappuccino na bazie jogurtu greckiego,a na wierzchu polewa czekoladowa. Fajne połączenie smaków a także sam wygląd tortu zachwycił gości. Zaletą tortu jest również to, że tort nie jest mdły ani za słodki. Polecam.

 

Biszkopt:

- 6 jajek

- 1/5 szklanki cukru

- 1/5 szklanki mąki tortowej

- 3 łyżki suchego maku

- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus brzoskwiniowy:

- puszka brzoskwiń w syropie (odlać 1/2 szklanki syropu do nasączenia)

- 1 galaretka brzoskwiniowa

Masa cappuccino:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36%

- 300 ml jogurtu greckiego

- 4 łyżki cukru pudru

- 3-4 łyżki cappuccino o smaku waniliowym

- 2 łyżki żelatyny

Genaż ( czyli polewa czekoladowa)

- 200 g śmietanki tortowej 30 lub 36%

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mlecznej czekolady

 

1.Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać  by składniki się połączyły, dodać mak. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować  masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń.

2. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie zmiksować wraz z pozostałym syropem na mus, dodać tężejącą galaretkę i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

3. Cappuccino rozpuścić w gorącej ale nie wrzącej wodzie, ostudzić i wymieszać z jogurtem. Dodać cukier puder do smaku i połączyć z ubitą na sztywno śmietanką. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody i od razu połączyć z masą. Wyłożyć na biszkopt z musem, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim makowym krążkiem. Wstawić na 30 minut do lodówki.

4. Czekolady połamać i rozpuścić w podgrzanej śmietance. Ciepłą polewą polać wierzch tortu. Gdy genaż zastygnie dowolnie udekorować

.



A tak tort wyglądał w przekroju:

Tagi: tort
09:28, pao77
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 16 marca 2015

Byłam bardzo ciekawa rezultatu. No i moi drodzy, takie kluski to strzał w dziesiątkę.

Wszystkim smakowały, co bardzo mnie ucieszyło.

 

Składniki:

- 60 dag ziemniaków

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 jajko

- 1 cebula

- 1 jajko

- 30 dag wątróbki drobiowej

- sól i pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę.

Wątróbkę oczyścić, umyć i ugotować do miękkości. Ostudzić i rozdrobnić lub zmielić.

Cebulę obrać i usmażyć na złoty kolor, wymieszać z wątróbką, dodać jajko, doprawić do smaku.

Do ziemniaków dodać obie mąki i jajko i wyrobić. Odrywać od ciasta małe kawałki formować placuszki, nakładać po łyżeczce farszu i sklejać, formując kule. Moje kluchy miały wielkość moreli, więc były spore, można oczywiście zrobić mniejsze.

Tak przygotowane kluski gotować w osolonym wrzątku jeszcze przez parę minut od momentu wypłynięcia.

Kluski podawać z sosem lub okraszone smażoną cebulką.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 52
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------