Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
sobota, 22 sierpnia 2015

Na kolację w sam raz. Szybko i pysznie.

 

Składniki:

- 20 dag mortadeli

- 200 g makaronu kokardki

- 1 gruszka

- 5 ogórków konserwowych

- 2-3 jajka ugotowane na twardo

- mały kawałek pora

- sól, pieprz

- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

- 1 łyżka majonezu

 

Do dekoracji:

- liście sałaty

- 1 łyżeczka posiekanego koperku

 

Wszystkie składniki pokroić w równą kostkę, dodać makaron, przyprawy, musztardę i majonez. Dokładnie wymieszać. W misce ułożyć liście sałaty, na nich ułożyć sałatkę, całość posypać koperkiem.

 

Uczta pod gołym niebem

Cóż za aromat, cóż za smak- niestety ta słodka chwila zapomnienia bardzo szybko znika z talerza.

 

Składniki:

- 3 szklanki mąki krupczatki

- 200 g masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka cukru pudru

- 6 żółtek

- 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie:

- 2 kg jabłek

- 2-3 łyżki cukru (w zależności czy jabłka są bardziej lub mniej kwaśne)

- 1 płaska łyżeczka kardamonu

Dodatkowo:

- cukier puder do posypania

 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody, dodać cukier i prażyć, aż jabłka zmiękną. Na koniec dodać kardamon i dokładnie wymieszać, zestawić z ognia i ostudzić.

W misce wymieszać suche składniki, dodać zimne masło, posiekać nożem, następnie stopniowo dodawać żółtka i śmietanę. Dokładnie wyrobić, uformować kulę, owinąć ją folią i wstawić na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie z 2/3 ciasta odrywać małe kawałki, spłaszczać i wylepiać nimi dno i boki tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka z kardamonem, pozostałą część ciasta można rozwałkować, pociąć na paski i uformować efektowną kratkę.

Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i piec przez około 40-45 minut.

Wystudzić w formie. Przed podaniem posypać szarlotkę cukrem pudrem.

 

Uczta pod gołym niebemLetnie owoceDzień Polskiej Żywności 2015

piątek, 21 sierpnia 2015

Pyszna, aromatyczna zupa z dodatkiem lubczyku. Jej dużą zaletą oprócz wyjątkowego smaku jest szybkość jej przygotowywania.

 

 

Składniki:

- 1 duży por tylko biała część

- 1 cebula

- 2 ziemniaki średniej wielkości

- przyprawy: lubczyk świeży lub suszony, sól, pieprz,maggi

- 1-2 łyżki śmietany

- 1 litr bulionu (może być z kostki)

- masło do smażenia

 

Por pokroić w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na maśle, aż warzywa zmiękną. Całość przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować jeszcze przez około 20 minut. Ugotowaną zupę zmiksować, doprawić do smaku. Podawać z makaronem, np: kokardki.

 

Dzień Polskiej Żywności 2015Danie pachnące ziołami. Lato 2015

Tagi: zupa
18:10, pao77 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 sierpnia 2015

 

Delikatna, kakaowa babka z gruszkami i polewą czekoladową.

 

 

Składniki:

- 2 duże gruszki (około 600 g)

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru (polecam brązowy)

- 3/4 szklanki oleju

- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

- 1 łyżka kakao

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki imbiru (niekoniecznie)

Polewa

- 2 łyżeczki masła

- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:

- wiórki kokosowe lub czekoladowe do dekoracji

 

Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dalej ucierając dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać imbir.

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Formę-keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię.

Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez pół godziny. Upieczoną babkę wystudzić w formie a następnie przełożyć na paterę lub deseczkę.

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać, lekko wystudzić i polać nią ostudzoną babkę, wierzch udekorować wiórkami.

Letnie owoce

środa, 12 sierpnia 2015

źródło MojeCiasto.pl z moimi modyfikacjami

 

Ciasto idealne na lato.

 

Składniki:

- 1 kostka (250 G) margaryny do pieczenia

- 3/4 szklanki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 5 jajek

- 2 szklanki mąki tortowej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 350 g moreli (odmiana mini)

- 1/2 dużego jabłka

 

Margarynę utrzeć z cukrami, dodawać pojedyńczo jajka, a następnie wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Dobrze wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy (26 cm). Powierzchnię ciasta wyrównać i dodać połówki moreli ( zewnętrzną częścią do góry) oraz pokrojone w plasterki jabłko. Ciasto można udekorować w sposób widoczny na zdjęciu, lub według własnego pomysłu. Piec około 40 minut w temperaturze 175-180 stopni.

Owoce podczas pieczenia zapadną się do środka ciasta, tworząc efektowny wzór.

Letnie owoce

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 55
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------