Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
sobota, 27 czerwca 2015

Coś dla zwolenników prostych, szybkich i smacznych dań.

 

Składniki:

- 205-300 g ugotowanego makaronu rurki (lub świderki)

- 250-300 g ugotowanej żółtej fasolki szparagowej

- trochę posiekanego koperku lub natki

Sos:

- szklanka bulionu

- 100 g śmietany 18 %

- 200 g startego żółtego sera

- sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa

 

Na dnie formy do zapiekania ułożyć ugotowany makaron, na wierzch ułożyć fasolką pokrojoną na mniejsze kawałki.

Śmietanę wymieszać z bulionem, lekko podgrzać, dodać ser i przyprawy.

Tak przygotowanym sosem polać makaron i fasolkę. Wierzch posypać posiekanym koperkiem lub natką.

Formę wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni) i zapiekać przez około 10-15 minut.

Smacznego.

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Pyszna, aromatyczna pomidorowa zupa z dodatkiem papryki, czosnku, fety i zielonych oliwek. Wiele z nas lubi pomidorówkę, włoską zupę pomidorową pokocha każdy.

 

Składniki:

- 1 kg dojrzałych pomidorów

- 1 cebula

- 1 większa czerwona papryka

- 2 l bulionu drobiowego

- 2 ugotowane marchewki i mały seler z wywaru

- kilka ząbków czosnku

- ser feta

- oliwki zielone osączone z zalewy

- 1-2 łyżki posiekanego koperku

- makaron muszelki

- sól, biały pieprz, papryka czerwona mielona, bazylia, oregano, maggi

- koncentrat pomidorowy

- oliwa z oliwek

 

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, zrumienić. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, smażyć jeszcze przez około 5 minut, często mieszając. Po tym czasie wszystko przełożyć do bulionu i gotować przez około 20 minut.

Po tym czasie zupę zmiksować z marchewka i selerem doprawić do smaku, dodać koncentrat pomidorowy. Zupę podawać z makaronem, pokrojoną w kostkę fetą i oliwkami pokrojonymi w plasterki oraz posiekanym koperkiem.

 

Nowalijki w kuchni

czwartek, 11 czerwca 2015

 Sałatka świetnie nadaje się do grillowanego mięsa lub kiełbasy. Można ją również podać na lekką kolację. Sałatka szybka i prosta w przygotowaniu.

 

Składniki:

- 2 większe ogórki zielone

- 1/2 czerwonej papryki

- opakowanie (150 g) mozzarelli z bazylią

- kilka liści sałaty rzymskiej

- 2 łyżki posiekanego koperku

- grzanki czosnkowe

- sól, pieprz, przyprawa do sałatek,

- 2 ząbki czosnku

- bazylia

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżka przegotowanej zimnej wody

 

Na dużym talerzu rozłożyć liście sałaty rzymskiej. Ogórki obrać i pokroić w grubszą kostkę, wrzucić do miski, dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, mozzarellę i koperek. Oliwę wymieszać z wodą, dodać przyprawy, wymieszać z sałatką. Sałatkę ułożyć na liściach sałaty, całość posypać grzankami.

 

Nowalijki w kuchni

środa, 03 czerwca 2015

Uwielbiam truskawki! Muffinki przepyszne a truskawkowa niespodzianka w środku sprawia, że sięgamy po więcej.

Do zrobienia muffinek zainspirował mnie przepis Jamesa Martina na ciasto czekoladowe. Trochę dodałam, trochę odjęłam i tak oto powstały te pyszności.

 

Przepis na około 20 muffinek:

- 250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 3 czubate łyżki kakao

- odrobina sody

- 200 ml coli

- 75 ml mleka

- 2 jajka

- 20 sztuk truskawek jednakowej wielkości

 

Masło roztopić i wystudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao i sodę. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je zmiksować, następnie wymieszać z mlekiem, masłem, na koniec dodać colę. Wszystko powoli wlewać do miski z suchymi składnikami, cały czas mieszając aby wszystko dobrze się połączyło. W formie do muffinek ułozyć papilotki i do każdej z nich włożyć truskawkę.

Do truskawek wlewać po około 2 i 1/2 łyżki przygotowanego ciasta tak, aby truskawki zostały całkowicie zakryte.

Całość wstawić do nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około pół godziny.

Upieczone muffinki posypać lekko cukrem pudrem.

 

Wiosenne słodkości!Milion Smaków Truskawek - druga edycja

piątek, 22 maja 2015

Danie dla łasuchów i tych małych i tych dużych.

Składniki:

- 6 lub 8 nalesników

- 200 g białego sera

- 200 g ugotowanego budyniu waniliowego z cukrem

- 1 cukier waniliowy

- truskawki i borówki lub inne owoce do przybrania

- polewa czekoladowa

 

 

Ugotowany i ostudzony budyń rozetrzeć z serem, dodać cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą smarować naleśniki i zwijać je w rulony lub koperty. Naleśniki ułożyć w formie żaroodpornej i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Przełożyć na talerze, udekorować owocami i polać polewą czekoladową.

 

Wiosenne słodkości!Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 54
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------