Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
czwartek, 17 listopada 2016

Biszkopt:

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru pudru

- 3 czubate łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki ciemnego kakao

- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki naparu z kawy

Piekarnik nagrzać do 160 - 170 stopni (ja używam funkcji z termoobiegiem).

Jajka ubić z cukrem na puch ( masa ma być gęsta i biała). Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo, cały czas ucierając dodawać do masy z jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 23 cm (dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić w formie. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki, lekko skropić kawą.

 

Wiśniowa nuta:

- dżem wiśniowy niskosłodzony z całymi kawałkami owoców ( do kupienia w Lidlu)

Nasączony biszkopt posmarować dżemem  wiśniowym w dowolnej ilości, ja dałam połowę zawartości słoika.

 

Masa serowa z czekoladą:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 % (powinna być porządnie schłodzona)

- 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym

- 1 tabliczka mlecznej czekolady

- 2 usztywniacze do bitej śmietany typu śmietanfix

- ewentualnie 2 łyżeczki cukru pudru

- odrobinka soli

Śmietanę ubić na sztywno dodając odrobinkę soli, pod koniec dodać śmietanfixy i serki homogenizowane . Czekoladę zetrzeć na tarce na największych oczkach, dodać do masy śmietanowej, wymieszać. Na koniec można dodać cukier puder. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem, równomiernie rozprowadzić, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki na pół godziny.

Elastyczna polewa czekoladowa:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 %

- tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej

Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzać na niewielkim ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto i ponownie schłodzić.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

czwartek, 19 listopada 2015

Z wycinaniem świetnie poradziła sobie moja córeczka.

Ciasteczka świetnie smakują ze szklanką ciepłego mleka, co nasuwa mi pomysł że można by było upiec takie gwiazdki dla Mikołaja.

 

Składniki:

- 3/4 kostki zimnego masła

- około 3i 1/2 szklanki mąki krupczatki (może być też zwykła mąka pszenna)

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 szklanka cukru pudru

- 3 jajka

- 1 łyżka jogurtu naturalnego

- 3 łyżki płynnego miodu

Masło posiekać w kostkę rozetrzeć z cukrem pudrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wyrobić z masłem dodając resztę składników. Ciasto uformować w kulę, wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać partiami, wycinać za pomocą foremek gwiazdki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciastka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg), aż nabiorą złotobrązowego koloru.

 

Prezenty na Mikołajki II

piątek, 09 października 2015

Pyszne pełnoziarniste płatki jaglane z kokosową nutą, prażone jabłka z cynamonem na wierzchu uprażone orzechy włoskie i odrobina kokosu. Kto chętny?

 

Składniki na 3-4 porcje:

- 500 ml mleka

- 5 łyżek pełnoziarnistych, błyskawicznych płatków jaglanych

- 3 łyżki wiórków kokosowych

- 5 średnich jabłek

- cynamon

- 1 łyżeczka cukru brązowego

- garść obranych orzechów włoskich

 

Mleko zagotować, dodać płatki jaglane i wiórki kokosowe, gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na największych oczkach. Przełożyć na suchą patelnię, dodać cukier i cynamon, prażyć przez kilka minut.

Przestudzone płatki jaglane z wiórkami przełożyć do szklanek lub miseczek, dodać uprażone jabłka. Orzechy włoskie posiekać ,uprażyć na suchej patelni, ozdobić nimi deser. Wierzch posypać odrobiną wiórków kokosowych. Deser najbardziej smakuje kiedy jest jeszcze ciepły.

 

Jesienne słodkości!  Jabłko z cynamonem 2015 Jesienne Superfoods


wtorek, 29 września 2015

 Danie proste i pyszne.

 

Składniki na kopytka:

- 50 dag ziemniaków

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 jajko

- sól

- trochę mąki do podsypywania

Dodatkowo:

- 200 g twarogu wędzonego lub bryndzy

- 1-2 cebule

- boczek

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, obie mąki i sól, zagnieść.  Na oprószonej mąką stolicy formować z ciasta wałki, lekko spłaszczyć i kroić na skośne kluski.

Wrzucać do wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, po wypłynięciu gotować kilka minut, po czym wyjmować łyżka cedzakową.

Od razu wykładać na talerze, posypać pokruszonym twarogiem. Pokrojone w kostkę cebule i boczek wrzucić na  skropioną olejem patelnię, smażyć przez około 2 minuty. Wyłożyć na kopytka z serem, od razu podawać.

czwartek, 24 września 2015

Nadchodzi jesień więc taka rozgrzewająca, pożywna i aromatyczna zupa z pewnością zagości na naszym stole w chłodne, deszczowe dni.

 Zamiast ziemniaków do zupy można dodać grzanki lub groszek ptysiowy.

 

Składniki:

- 10 - 12 ząbków czosnku

- 1 większy seler

- 1 pietruszka

- 1 cebula

- 2 łyżki masła

- sól, biały pieprz, szczypta imbiru lub chili, ewentualnie czosnek granulowany

- natka pietruszki

- 1 i 1/2 litra bulionu

Dodatkowo:

- puree ziemniaczane

 

Seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku stopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili cebulę i zeszklić. Następnie dodać starty seler i pietruszkę, chwilę poddusić i zalać bulionem. Gotować, aż warzywa zmiękną, po tym czasie doprawić do smaku i zmiksować. Na talerzu umieścić ''wyspę'' z puree ziemniaczanego i zalać zupą, na koniec dodać natkę pietruszki.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------