Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
wtorek, 02 września 2014

Sałatka dla smakoszy: kolorowa, pożywna, pełna witamin. Fajny pomysł na wykorzystanie fasolki lub ryżu pozostałego z obiadu.

 

Składniki:

- garść ugotowanej fasolki szparagowej żółtej

- 1/2 woreczka ugotowanego ryżu jaśminowego

- 1/2 średniego pomidora

- 1/2 małego pora

- 1 ogórek gruntowy

- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej

- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku

- 1/2 papryki czerwonej

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- sól i pieprz

Ugotowaną fasolkę pokroić na kawałki wielkości około 2 cm, wymieszać z ryżem. Pomidora, paprykę, ogórka i pora pokroić w większą i mniejszą kostkę. Wraz z pozostałymi składnikami dodać do fasolki, dodać oliwę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 5-10 minut aby składniki się ''przegryzły''.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Pyszny, urozmaicony i zdrowy obiad. Pulpeciki (oczywiście bez sosu) idealne dla dzieci.


Składniki dla 4 osób:

- 1 duża pierś kurczaka

- 1 namoczona i dobrze odciśnięta kajzerka

- 2 ząbki czosnku

- sól i pieprz

- po szczypcie: majeranku, kminku,lubczyku,kolendry

- po pół łyżeczki posiekanego, koperku,szczypiorku i natki

- 1 jajko

- 2 łyżki bułki tartej

- słoik konserwowej marchewki z groszkiem

Dodatkowo:

- mały kalafior

- 2 woreczki kaszy gryczanej

Sos potrójnie pieprzowy:

- 2 łyżki masła

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 szklanka bulionu lub wody

- 1 łyżka ostrej musztardy

- po kilka ziarenek pieprzu białego, czarnego i zielonego

- odrobina zmielonego pieprzu ziołowego

Kalafiora podzielić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę również ugotować.

Mięso zmielić wraz z bułką, dodać jajko, przyprawy, zioła,bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem i wyrobić na masę. Marchew z groszkiem dobrze odcedzić. Masę podzielić na mniejsze porcje, rozpłaszczać na placuszki, nadziewać pomagając sobie małą łyżeczką marchewką z groszkiem, zlepić brzegi i formować pulpety ( najlepiej zwilżonymi dłońmi).

Tak przygotowane pulpety wrzucać do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu około 20 minut.

Ugotowaną kaszę wymieszać z marchewką i groszkiem.

Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, następnie wlać bulion ( ten w którym gotowały się pulpety). Dodać pieprz i musztardę i wymieszać, podgrzewać jeszcze przez parę minut aż do zgęstnienia.

Na talerz wyłożyć kaszę wymieszaną z marchewką z groszkiem, kalafior i pulpety, polać sosem.

środa, 30 lipca 2014

 

Składniki:

- 1/2 małego kalafiora

- 1/2 puszki kukurydzy

- 2 jajka na twardo

- 10-15 dag szynki

- koperek

- sól i pieprz

- jogurt grecki

 

Kalafior ugotować na półtwardo, podzielić na jak najmniejsze różyczki, dodać posiekane jajka na twardo i koperek oraz pokrojona w kostkę szynkę.

Wymieszać z jogurtem i doprawić.

 

Kukurydziane wariacje III

piątek, 25 lipca 2014

Piada inaczej Piadina to włoski placek pszenny z dowolnym nadzieniem, podawany jako kanapka. Ja swoją piadę podałam na ciepło z sosem czosnkowym, mąż i córka byli zachwyceni. Potrawa ta zostanie na długo w naszym menu, mam ochotę eksperymentować z nadzieniami.

Gotowe piady kupiłam w Lidlu w tygodniu włoskim.

Składniki na 3 porcje:

- 3 piady

- 2 piersi z kurczaka

- 1 zielona papryka

- 1/2 cukinii

- 3 ogórki małosolne

- 2 pomidory

- liście sałaty

- sól i pieprz

- przyprawa do gyrosa

- 3 łyżki oliwy z oliwek

Sos:

- 2 łyżki majonezu

- 3 łyżki śmietany

- 2-3 ząbki czosnku

- sól i pieprz

Kurczaka pokroić w cienkie paski, skropić oliwa posypać przyprawami, wstawić na 2 godziny do lodówki. Paprykę i cukinię pokroić w paski, pomidory w kostkę a ogórki w plasterki. Następnie kurczaka usmażyć na patelni wraz z papryką i cukinią.Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Piady kolejno włożyć do nagrzanego piekarnika i podgrzewać po kilka minut, następnie dodać kurczaka z warzywami, pomidory, ogórki i sałatę, polać sosem.

To naprawdę wspaniała uczta, więc życzę smacznego :)

wtorek, 22 lipca 2014

Super szybki, pyszny sernik w sam raz na upały.


Składniki:

- 1 sernik na zimno (użyłam firmy Delecta)

- 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym

- 400 ml zimnego mleka

- 2 łyżki cukru pudru

- 1,5 szklanki borówek

- okrągłe biszkopty

Wierzch

- 1 szklanka borówek

- 1/2 szklanki obranych i posiekanych pistacji

Biszkopty lekko nasączyć herbatą cytrynową i ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pistacje podprażyć na suchej patelni, wystudzić

Proszek sernikowy zmiksować z zimnym mlekiem, następnie dodać serki, borówki i cukier puder. Ponownie zmiksować.

Gotową masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię. Ułożyć borówki i pistacje, wstawić na 15 minut do lodówki. Sernik gotowy.

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniBłękitne skarby lata!Z dziećmi i dla dzieci 2014Lato w pełni!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 47
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne