Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
czwartek, 26 lutego 2015

Coś pysznego dla dzieci. Połączenie czekolady, sera i banana dało przepyszne połączenie.

 

 

Ciasto:

- 1 szklanka mleka

- 1 szklanka wody mineralnej

- 1 jajko

- 2 szklanki mąki

- szczypta soli

- 2 łyżki oleju

- 2 łyżki kakao

- tabliczka mlecznej czekolady

- 4-5 łyżek mleka

Nadzienie:

- 250 g twarogu

- 1 dojrzały banan

- 1 łyżka soku z cytryny

- cukier puder do smaku



Czekoladę rozpuścić w kilku łyżkach mleka i odstawić do ostudzenia. Z reszty składników przygotować ciasto, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.


Banana rozdrobnić widelcem, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z twarogiem i doprawić do smaku cukrem pudrem. Na każdym naleśniku umieszczać porcje serka bananowego i zawijać.

Naleśniki można podawać polane czekoladą, posypane cukrem pudrem, lub z kleksem bitej śmietany. Każdy łasuch będzie zachwycony.





środa, 25 lutego 2015

Zakupiłam ostatnio w markecie foremki do lizaków. Przypomniało mi się jak robił lizaki mój Tata, więc postanowiłam zrobić je mojej córeczce.

Dzieci wprost przepadają za lizakami, ale lizaki ze sklepu mają w sobie sztuczne barwniki i aromaty. Lepiej wiec jak damy dziecku lizaka z karmelu, bez żadnych polepszaczy.

Lizaki są bardzo łatwe do zrobienia, więc polecam. Moja testerka była zachwycona :)

 

Składniki na kilka lizaków:

- 1/2 lub 3/4 szklanki cukru kryształu

Ponadto:

- patelnia

- formy silikonowe do lizaków z patyczkami

 

Patelnię rozgrzać na niewielkim ogniu, wsypać cukier, rozprowadzić po całej powierzchni. Po chwili cukier zacznie się topić i zamieni się w karmel (powinien mieć piękny złotobrązowy kolor.

Przygotować formę na lizaki umieszczając w niej patyczki.

Karmel zestawić z ognia i łyżką przelać do foremek, uważając aby się nie poparzyć. Formę do lizaków najlepiej ustawić na deseczce, ponieważ karmel ją bardzo nagrzeje.

Odstawić do ostudzenia, kiedy karmel stężeje wstawić formę do lodówki.

 

środa, 18 lutego 2015

 

Moja córeczka bardzo lubi schabowe właśnie w takiej postaci, z talerza znika wszystko.

 

Składniki:

- 4 kotlety schabowe

- jajka

- bułka tarta

- sól i pieprz

- tłuszcz do smażenia

- pieczarki

- masło do smażenia

- żółty ser

 

Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć. Pieczarki obrać, oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle, następnie doprawić sola i pieprzem. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ser żółty. Kotlety panierować w bułce tartej, jajku i ponownie w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor, ułożyć w formie żaroodpornej. Kotlety obłożyć pieczarkami i serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż do rozpuszczenia się sera.

środa, 11 lutego 2015

Pączusie rewelacyjne, pyszne, pulchniutkie z serowo-waniliową nutą.

Idealne dla zapracowanych, gdyż robi się je błyskawicznie.

 

Składniki:

- 400 g waniliowego serka homogenizowanego

- 2 opakowania cukru waniliowego lub aromat waniliowy

- 3 jajka

- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

- olej rzepakowy

- cukier puder do posypania

 

 

Do dużej miski przełożyć serek, wbić jajka, dodać cukry lub aromat i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do masy serowo-jajecznej. Całość wyrobić na gęste ciasto.

W garnku rozgrzać olej, łyżką zamoczoną w oleju nakładać porcje ciasta i wrzucać na gorący olej.

Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe pączusie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! Można zajadać :)

 

Przepis bierze udział w akcji:

Karnawałowe Słodkości!Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

wtorek, 10 lutego 2015

Pyszne, serowe, pączusiowe serducha z pomarańczową nutą w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych.


Można je również ozdobić lukrem i kolorowym groszkiem cukrowym, polecam.

 

Składniki:

- 300 g półtłustego twarogu

- 300 g mąki pszennej

- skórka otarta z jednej pomarańczy

- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

- 1/4 szklanki cukru

- 2 żółtka

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 170 ml śmietany 12%

- olej rzepakowy do smażenia

Dekoracja:

- polewa czekoladowa

- wiórki kokosowe

lub:

- lukier ( przepis poniżej)

- kolorowy groszek cukrowy

 

 

Do dużej miski dodać przeciśnięty przez praskę twaróg, żółtka, cukier, sodę, śmietanę, skórkę i sok z pomarańczy oraz 3/4 ilości mąki. Wyrobić

ciasto w misce, a następnie rozwałkowywać je na stolnicy partiami, podsypując resztą mąki, na placki grubości 1 cm. Foremką wycinać serduszka.

 

Wrzucać na mocno rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor (dosłownie parę minut).

Usmażone serduszka osączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pączusie możemy dekorować polewą czekoladową i posypywać wiórkami kokosowymi.

Możemy również zrobić lukier i ozdobić pączusie kolorowymi posypkami.

 

Przepis na lukier:

- 1 białko jajka

- 1 łyżka soku z pomarańczy

- cukier puder

Cukier puder przesiać przez sito, partiami dodawać do białka aż powstanie lukier o pożądanej konsystencji.

Lukier można również barwić barwnikami spożywczymi.

 

 

Przepis bierze udział w akcji:

Karnawałowe Słodkości!Pączki na Tłusty CzwartekWalentynkowe menuTwarogowe słodkości 2

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 51
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------ Dodatki Racing