Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
czwartek, 20 listopada 2014

Na kawowym biszkopcie masa śmietanowo-kawowa, biszkopcik i rzecz najważniejsza, chrupiące orzechy włoskie skąpane w miodzie.

Kubki smakowe wariują!

 

Biszkopt kawowy:

- 4 jajka

- 3 czubate łyżki mąki tortowej

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 łyżki kawy świeżo mielonej

- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa śmietanowo-kawowa:

- 300 ml śmietanki tortowej 36 %

- 2 łyżeczki żelatyny

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki świeżo mielonej kawy

- 2 łyżki gorącej wody

Poncz:

- 6 łyżek naparu z kawy

Dodatkowo:

- okrągłe biszkopty

- 1 szklanka obranych orzechów włoskich

- 50 g masła

- 1 łyżka miodu

 

Jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, kawy, kakao i proszek do pieczenia przesiać, a następnie dodać do masy.

Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.

Żelatynę wraz z kawą i cukrem rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i powoli wlewać kawę z żelatyną, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu umieścić biszkopciki. Ciasto wstawić do lodówki.

W rondelku rozpuścić masło, dodać orzechy i miód. Podgrzewać orzechy przez około 5-8 minut następnie wystudzić.

Tak przygotowanymi orzechami udekorować ciasto.

 

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!W orzechowym raju 3

Biszkopt z masą o orzeźwiającym ananasowym smaku, z dodatkiem masy śmietanowej i wiórków kokosowych.

Coś ciekawego, coś nowego, coś pysznego :)

 

Biszkopt:

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki budyniu śmietankowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Pina Colada:

- 1 puszka ananasa w syropie

- 2 galaretki Pina Colada (Winiary)

- 1 i 1/2 szklanki wody

Masa śmietanowa:

- 250 ml śmietanki tortowej 30%

- 100 g serka mascarpone

- 1 łyżka cukru pudru

- 1 śmietanfiks

Poncz:

- 5 łyżek herbaty cytrynowej

Dodatkowo:

- wiórki kokosowe

- herbatniki

 


Jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.

Ananasa wraz z syropem zmiksować na mus, przelać do garnka, dodać wodę i zagotować. Następnie zestawić z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy masa zacznie już dobrze tężeć,, przełożyć ją na ciasto, wyrównać powierzchnię i wstawić na około 30 minut do lodówki.

Śmietankę ubić na sztywno dodać śmietanfiks, serek mascarpone i cukier puder. Z masy za pomocą szprycy zrobić na cieście kleksy a na nich umieścić herbatniki. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

 

 

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówŚwiąteczne słodkości!

niedziela, 09 listopada 2014

Makaron włoski szpinakowy zakupiłam w Lidlu.

Sałatka robi wrażenie swym smakiem i wyglądem.

 

 

Składniki:

- 300 g ugotowanego makaronu włoskiego szpinakowego

- 1 puszka zielonego groszku

- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki

- 1/2 małego ugotowanego brokuła ( na pół twardo)

- 100 g salami (gotowanego w plasterkach- kupuję w Lidlu)

- 1/2 czerwonej papryki

- sól, pieprz, czosnek

- 2 łyżki majonezu

- 2 łyżki gęstej śmietany

 

Makaron mieszamy z odcedzonym groszkiem, dodać pokrojone w grubą kostkę różyczki brokuła i kiełki.

Salami pokroić w paseczki a paprykę w kostkę i dodać do makaronu, wymieszać.

Śmietanę wymieszać z majonezem dodać przyprawy i wymieszać z sałatką.

Następnie wstawić sałatkę do lodówki na około pół godziny.

piątek, 07 listopada 2014

Serniczek lekki i prosty w przygotowaniu, Zachwyca smakiem, zachęca widokiem, nęci zapachem...

 

Biszkopt kawowy:

- 6 jajek

- 1/5 szklanki cukru

- 1/5 szklanki mąki tortowej

- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej instant

- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa sernikowa:

- 500 ml śmietany kremówki

- 3 seki homogenizowane waniliowe

- aromat migdałowy

- tabliczka gorzkiej czekolady

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 czubate łyżki żelatyny

- 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

- polewa czekoladowa

- opakowanie siekanych migdałów

 

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kawę, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać  by składniki się połączyły. Dno formy prostokątnej (dużej) wysmarować  masłem i wysypać bułką tartą , wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa placki.


Migdały wrzucić na suchą patelnię i uprażyć, często mieszając na złoty kolor. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki i cukier puder, następnie czekoladę i żelatynę a na koniec aromat migdałowy. Tak przygotowaną masę posmarować jeden placek, następnie przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta, polać polewą czekoladową i obsypać prażonymi migdałami.

Ciasto przed podaniem schłodzić.

 

Przepis bierze udział w akcji:

Imieniny u ciociW orzechowym raju 3

Tagi: sernik
20:19, pao77 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 31 października 2014

Przepis pochodzi z gazetki ''Gotuj krok po kroku" nr 8/2013

 

Składniki:

Składniki:
- 3 jajka
- 25 łyżek cukru
- 15 łyżek mąki
- 15 łyżek oleju
- 15 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 200 g śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 200 g wiórków kokosowych

Jajka utrzeć z 15 łyżkami cukru na puszysty krem, cały czas miksując dodawać 15 łyżek oleju, 15 łyżek mleka i 15 łyżek mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, piec około 30 minut w 180 stopniach.Upieczone ciasto ostudzić i pokroić na prostokąty.
W rondelku rozpuścić margarynę, dodać śmietanę, 10 łyżek cukru i kakao. Masę doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, pogotować chwilę, aż polewa zgęstnieje. Pokrojone prostokąty biszkoptowe nabijać widelcem i zanurzać w polewie czekoladowej, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Zostawić do zastygnięcia.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne