Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
środa, 28 stycznia 2015

Idealny, rozgrzewający i pożywny krem na zimowe dni.

 

 

Składniki:

- 350 g ziemniaków

- 250 g pora (jasne części)

- 1 litr wywaru warzywnego

- 1 łyżka śmietany 12%

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

- 100 g wędzonego boczku

 

Umyte pory pokroić w talarki, a obrane ziemniaki w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelni i podsmażyć do lekkiego zrumienienia.

Przełożyć do wywaru i ugotować do miękkości, przyprawić a następnie za pomocą blendera lub malaksera zmiksować wszystko na krem. Dodać śmietanę i ponownie doprawić tak, aby krem był mniej lub bardziej pikantny ( jak kto woli).

Boczek wysmażyć na chrupko. Gotową zupę-krem wlać na talerze, posypać boczkiem. Smacznego.

 

 

Zimowy Obiad

Tagi: zupa-krem
17:42, pao77 , Zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 24 stycznia 2015

Wspaniała propozycja na smaczny, bezmięsny obiad. Polecam.

 

Składniki na około 12 sztuk:

- 5 ugotowanych na twardo jajek

- 200 g pieczarek

- 1 cebula

- 100 g sera żółtego typu gouda

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 1 surowe jajko

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona

- 3 łyżki bułki tartej

Panierka:

- 3 łyżki bułki tartej

- 3 łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych

 

Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Cebulę zeszklić na patelni a następnie dodać pieczarki, smażyć aż do odparowania wody, pozostawić do ostudzenia. Jajka obrać ze skorupek, razem z serem zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać ostudzone pieczarki z cebulą, wbić jajko wymieszać z natką i bułką tartą. Masę doprawić do smaku tak, aby była lekko pikantna. Formować kotlety i obtaczać je w przygotowanej panierce, usmażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać z ziemniaczkami i surówką.

 

Zdrowy obiad

piątek, 16 stycznia 2015

Pierogi po góralsku to nic innego, jak wariacja na temat pierogów ruskich. Zamiast zwykłego twarogu używanego do wspomnianych wcześniej pierogów, użyłam twarogu wędzonego. Smak pierogów tak zaskakujący i pyszny, że tradycyjne ruskie zeszły na dalszy plan. Polecam ten przepis, bo pierogi w otoczeniu zrumienionego boczku smakują obłędnie. :)

Z farszu wyszło około 50 pierogów

Ciasto (składniki na jedną partię):

- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka ciepłej wody

- 1 płaska łyżeczka soli

 

Farsz:

- 1 kg ziemniaków

- 1 opakowanie twarogu wędzonego (u mnie firmy Pilos- kupuję w Lidlu)

- 2 średnie cebule

- sól i pieprz

Ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać i przecisnąć wraz z twarogiem przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, ostudzić i dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 Do miski wsypać 1 i 1/2 szklanki mąki dodać sól, wymieszać. Następnie powoli dolewać ciepłą wodę, wszystko dobrze połączyć. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypać resztę mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić je na 10 minut, aby sobie ''odpoczęło''. Po tym czasie porcje ciasta rozwałkowywać, podsypując mąką i wycinać z niego za pomocą szklanki kółka, nakładać po czubatej łyżeczce farszu i zlepiać pierogi, rozkładać na talerzach posypanych mąką.


W dużym garnku zagotować posoloną wodę, dodać oliwę ( 2-3łyżki) i wrzucać pierogi uważając, aby się nie skleiły ( wystarczy raz czy dwa delikatnie je przemieszać). Po wypłynięciu pierogów pogotować je jeszcze około 3 minut, a po upływie tego czasu można je przekładać na talerz. Podawać ze zrumienionym boczkiem.

 

Cała porcja pierogów będzie z pewnością za duża, żeby została od razu zjedzona, więc można je zamrozić. Robi się to w ten sposób:

Zagotować wodę z solą i oliwą, wrzucić pierogi, kiedy wypłyną od razu je przełożyć do garnka z zimną wodą, kiedy przestygną, wyłożyć je do dużego pojemnika, posmarować oliwą. Następnie zimne pierogi umieścić w plastikowym pojemniku z przykryciem (uważać aby nie były zbytnio ściśnięte) i włożyć do zamrażalnika. Przed spożyciem należy je najpierw rozmrozić, a następnie je po prostu usmażyć lub ugotować.

 

Ja wolę takie odsmażane -są pyszne, chrupiące po prostu najlepsze.

Przepis bierze udział w akcji:

Zimowy Obiad



wtorek, 23 grudnia 2014



Każdy już czym prędzej bieży,
by dołączyć do pasterzy.
I ja spieszę z życzeniami,
bo nie mogę być tam z Wami.
Zdrowia, szczęścia, pomyślności
i niech dobro wśród Was gości.
I niech Boga wielka moc
na Was spłynie w świętą noc.

Zdrowych, Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

życzy Autorka z rodziną.

sobota, 20 grudnia 2014

Tort przygotowany na piąte urodziny mojej córeczki. Wspaniała kompozycja smaków zachwyciła wszystkich gości i tych małych i tych dużych. A ja jako mama i organizatorka przyjęcia, z uśmiechem na ustach obserwowałam pałaszujaca ze smakiem moja pociechę. Widok szczęśliwej buzi córeczki- bezcenny. Tort wystarcza na duże rodzinne spotkanie. Tort pracochłonny, więc rozłożyłam pracę nad nim na 3 dni. Ostatniego dnia wykonałam dekorację.


Na tort składały się warstwy:

- biszkopt makowy

- konfitura z czarnej porzeczki

- krem z białej czekolady

- biszkopt pomarańczowy

- masa pomarańczowa

- biszkopt makowy

- krem z śmietankowy

Całość dopełniały wiórki kokosowe i srebne kuleczki cukrowe.

 

Przepis na biszkopt makowy i krem z białej czekolady zapożyczyłam z tej strony ( przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany)

 

Biszkopt makowy:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka + 1 łyżka mąki tortowej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 180 g maku suchego

 

Krem z białej czekolady:

- 3 tabliczki białej czekolady (po 100 g każda)

- 400 ml śmietany kremówki 36%

- 1 śmietanfix

Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie. Pod koniec ubijania kremu dodać śmietanfiks.

 

Poncz do biszkoptu makowego:

- 3/4 szklanki słabej herbaty z cukrem

 

Biszkopt pomarańczowy:

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- aromat pomarańczowy

- skórka starta z jednej pomarańczy

 

Poncz do biszkoptu pomarańczowego:

- 5 łyżek soku pomarańczowego 100%

 

Masa pomarańczowa:

- 1 szklanka soku pomarańczowego

- 1 galaretka pomarańczowa

- 250 ml śmietany kremówki

 

Krem śmietankowy:

- 150 ml śmietany kremówki

- 1 smietanfiks

- 1 płaska łyżka cukru pudru


Dodatkowo:

- 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki

- wiórki kokosowe

- kuleczki cukrowe srebrne

 


Przygotowanie:

Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie, dzień wcześniej.

Również dzień wcześniej upiec biszkopty.

Makowy:białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec powoli wsypując cukier. Następnie jedno po drugim dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt piec około 40-45 minut. Ostudzony przekroić na dwa krążki i nasączyć ponczem.

Pomarańczowy: jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Na koniec dodać aromat i skórke pomarańczową. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.

Drugiego dnia

Na nasączonym makowym krążku rozsmarować konfiturę, na niej umieścić krem z białej czekolady, wyrównać powierzchnię. Przykryć biszkoptem pomarańczowym, nasączyć go. Przygotować masę pomarańczową: sok zagotować i zestawić z ognia. W gorącym soku rozpuścić galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dodawać po łyżce mocno tężejącej galaretki. Masę rozsmarować na pomarańczowym krążku, przykryć krążkiem makowym.

Kremówke ubić, pod koniec dodać cukier i śmietanfiks. Kremem posmarować wierzch i boki tortu, obficie posypać całość wiórkami kokosowymi, udekorować srebrnymi kuleczkami.

Najlepiej będzie, jak tort poleży sobie przez noc w lodówce.

 

Oto jak prezentował się na przyjęciu:

 



 

Świąteczne słodkości!

Tagi: tort
19:55, pao77 , Torty
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 49
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------ Dodatki Racing