Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
piątek, 22 maja 2015

Danie dla łasuchów i tych małych i tych dużych.

Składniki:

- 6 lub 8 nalesników

- 200 g białego sera

- 200 g ugotowanego budyniu waniliowego z cukrem

- 1 cukier waniliowy

- truskawki i borówki lub inne owoce do przybrania

- polewa czekoladowa

 

 

Ugotowany i ostudzony budyń rozetrzeć z serem, dodać cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą smarować naleśniki i zwijać je w rulony lub koperty. Naleśniki ułożyć w formie żaroodpornej i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Przełożyć na talerze, udekorować owocami i polać polewą czekoladową.

 

Wiosenne słodkości!Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

środa, 20 maja 2015

Pyszny, soczysty i aromatyczny obiad.

 

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka

- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego

- 1/2 łyżeczki imbiru

- 1 łyżeczka oregano

- pieprz i sól

- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

- 2-3 zacki czosnku

- 1 łyżeczka curry

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1 łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki mielonej

 

Pierś kurczaka kroimy w grubszą kostkę. Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami i zalewamy pokrojonego kurczaka. Przykrywamy folią aluminiową (aby intensywny aromat nie wypełnił całej lodówki) i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso wraz z jogurtem do garnka, dolewamy wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ryżem lub wszelkiego rodzaju kluskami i polać sosem powstałym z duszenia mięsa.

 

środa, 13 maja 2015

Takie piękne kolorowe danie aż zachęca do spróbowania.

 

Składniki:

- duży pęczek szpinaku

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 1/2 selera

- 1 cebula

- 2-3 ziemniaki

- 2 serki topione o smaku goudy

- kilka ząbków czosnku

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy. ziele angielskie, ewentualnie kostka rosołowa

- szczypiorek

- jogurt naturalny lub śmietana

 

Z marchewek, pietruszki i selera, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar.

Następnie miękkie jarzyny wyjąć i odstawić. Szpinak umyć i posiekać (liście), ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić trochę masła, wrzucić ziemniaki i cebulę, zrumienić, następnie dodać szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Całość smażyć jeszcze kilka minut i wrzucić do wywaru, ugotować do miękkości. Jarzynę pokroić, wrzucić do wywaru, dodać serki topione rozprowadzone w 1/2 szklanki wywaru i zmiksować wszystko blenderem na krem. Doprawić do smaku, wymieszać z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Tuż przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Krem podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tagi: szpinak
14:17, pao77 , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto rewelacyjne, bardzo smakowało wszystkim gościom, a najbardziej solenizantowi- mojemu Tacie :)

Ta poezja smaku składa się z dwóch miodowo-jogurtowych placków przełożonych pianką z serka homogenizowanego i śmietany kremówki z dodatkiem galaretki truskawkowej, na wierzchu dumnie prezentują się połówki świeżych truskawek skąpane w sosie truskawkowym.

 

Ciasto miodowo-jogurtowe:

- 3 szklanki mąki krupczatki

- 3/4 szklanki cukru

- 1 i 1/2 łyżeczki sody

- 150 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia

- 2 jajka

- 3 łyżki płynnego ciemnego miodu

- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

- maka do podsypywania

- tłuszcz i kasza manna do wysypania formy

 

Pianka serowo- truskawkowa:

- 400 ml śmietany kremówki

- 400 g serka homogenizowanego naturalnego

- 3-4 łyżki cukru pudru

- 2 galaretki truskawkowe

 

Wierzch:

- około 400g truskawek

- sos truskawkowy (zmiksować około 1 szklanki truskawek)

 

1.Przygotować ciasto: składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto, lekko podsypując mąką. Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, ciasto rwać na mniejsze kawałki i wyklejać nim formę. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze około 160 stopni (termoobieg), aż do zrumienienia się. Ciasto po upieczeniu wystudzić w formie. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na dwa placki.

2. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek homogenizowany, cukier i zastygającą już galaretkę. Zmiksować na masę, połowę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim. Wierzch drugiego placka posmarować pozostałą częścią masy, ułożyć truskawki i polać sosem truskawkowym. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

 

Rada: ciasto najlepiej przechowywać w lodówce

 

Wiosenne słodkości!

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Schabowy w wykwintnym wydaniu. Ten niesamowity smak i aromat nadaje mu ser dojrzewający z niebieska pleśnią.

 

Składniki:

- 4 kotlety schabowe

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

- jajko

- bułka tarta

Dodatkowo:

- około 150 g sera podpuszczkowego, dojrzewającego z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni

- 4 łyżeczki gęstej śmietany 18%

- 1 łyżeczka posiekanego koperku

Rozbite kotlety oprószyć solą, pieprzem i gałka muszkatołową, odstawić na 10 minut. Po tym czasie panierować kotlety w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasnozłoty kolor.

Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, na każdym ułożyć pokrojony w plastry ser z pleśnią i po łyżeczce śmietany. Formę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i zapiekać przez około 15 minut.

Tak upieczone kotlety posypać koperkiem i podawać z purée ziemniaczanym i surówką.



 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 53
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------