Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
Blog > Komentarze do wpisu

SERNICZEK Z CZEKOLADĄ I WIŚNIOWĄ NUTĄ

Biszkopt:

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru pudru

- 3 czubate łyżki mąki pszennej

- 4 łyżki ciemnego kakao

- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 łyżki naparu z kawy

Piekarnik nagrzać do 160 - 170 stopni (ja używam funkcji z termoobiegiem).

Jajka ubić z cukrem na puch ( masa ma być gęsta i biała). Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo, cały czas ucierając dodawać do masy z jajek.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy około 23 cm (dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą), wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30-35 minut. Ostudzić w formie. Po ostygnięciu przekroić na 2 placki, lekko skropić kawą.

 

Wiśniowa nuta:

- dżem wiśniowy niskosłodzony z całymi kawałkami owoców ( do kupienia w Lidlu)

Nasączony biszkopt posmarować dżemem  wiśniowym w dowolnej ilości, ja dałam połowę zawartości słoika.

 

Masa serowa z czekoladą:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 % (powinna być porządnie schłodzona)

- 2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym

- 1 tabliczka mlecznej czekolady

- 2 usztywniacze do bitej śmietany typu śmietanfix

- ewentualnie 2 łyżeczki cukru pudru

- odrobinka soli

Śmietanę ubić na sztywno dodając odrobinkę soli, pod koniec dodać śmietanfixy i serki homogenizowane . Czekoladę zetrzeć na tarce na największych oczkach, dodać do masy śmietanowej, wymieszać. Na koniec można dodać cukier puder. Masę wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem, równomiernie rozprowadzić, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki na pół godziny.

Elastyczna polewa czekoladowa:

- 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36 %

- tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej

Śmietanę przelać do garnuszka i podgrzać na niewielkim ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na ciasto i ponownie schłodzić.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

czwartek, 17 listopada 2016, pao77

Polecane wpisy

  • BABKA KAKAOWA

    Wspaniała, jako dodatek do kawy. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka prosz

  • SZARLOTKA Z KARDAMONEM

    Cóż za aromat, cóż za smak- niestety ta słodka chwila zapomnienia bardzo szybko znika z talerza. Składniki: - 3 szklanki mąki krupczatki - 200 g masła - 2 łyże

  • BABKA Z GRUSZKAMI

    Delikatna, kakaowa babka z gruszkami i polewą czekoladową. Składniki: - 2 duże gruszki (około 600 g) - 3 jajka - 1 szklanka cukru (polecam brązowy) - 3/4 szkl

Komentarze
2016/11/17 17:22:52
Mm?, pyszności))
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------