Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
Blog > Komentarze do wpisu

TORT ZIMOWY

Tort przygotowany na piąte urodziny mojej córeczki. Wspaniała kompozycja smaków zachwyciła wszystkich gości i tych małych i tych dużych. A ja jako mama i organizatorka przyjęcia, z uśmiechem na ustach obserwowałam pałaszujaca ze smakiem moja pociechę. Widok szczęśliwej buzi córeczki- bezcenny. Tort wystarcza na duże rodzinne spotkanie. Tort pracochłonny, więc rozłożyłam pracę nad nim na 3 dni. Ostatniego dnia wykonałam dekorację.


Na tort składały się warstwy:

- biszkopt makowy

- konfitura z czarnej porzeczki

- krem z białej czekolady

- biszkopt pomarańczowy

- masa pomarańczowa

- biszkopt makowy

- krem z śmietankowy

Całość dopełniały wiórki kokosowe i srebne kuleczki cukrowe.

 

Przepis na biszkopt makowy i krem z białej czekolady zapożyczyłam z tej strony ( przepis został przeze mnie lekko zmodyfikowany)

 

Biszkopt makowy:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka + 1 łyżka mąki tortowej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 180 g maku suchego

 

Krem z białej czekolady:

- 3 tabliczki białej czekolady (po 100 g każda)

- 400 ml śmietany kremówki 36%

- 1 śmietanfix

Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie. Pod koniec ubijania kremu dodać śmietanfiks.

 

Poncz do biszkoptu makowego:

- 3/4 szklanki słabej herbaty z cukrem

 

Biszkopt pomarańczowy:

- 3 jajka

- 1 szklanka cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- aromat pomarańczowy

- skórka starta z jednej pomarańczy

 

Poncz do biszkoptu pomarańczowego:

- 5 łyżek soku pomarańczowego 100%

 

Masa pomarańczowa:

- 1 szklanka soku pomarańczowego

- 1 galaretka pomarańczowa

- 250 ml śmietany kremówki

 

Krem śmietankowy:

- 150 ml śmietany kremówki

- 1 smietanfiks

- 1 płaska łyżka cukru pudru


Dodatkowo:

- 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki

- wiórki kokosowe

- kuleczki cukrowe srebrne

 


Przygotowanie:

Krem przygotować jak w oryginalnym przepisie, dzień wcześniej.

Również dzień wcześniej upiec biszkopty.

Makowy:białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec powoli wsypując cukier. Następnie jedno po drugim dodać żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z suchym makiem. Połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt piec około 40-45 minut. Ostudzony przekroić na dwa krążki i nasączyć ponczem.

Pomarańczowy: jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąki i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy jajecznej. Na koniec dodać aromat i skórke pomarańczową. Dno tortownicy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia, nasączyć ponczem.

Drugiego dnia

Na nasączonym makowym krążku rozsmarować konfiturę, na niej umieścić krem z białej czekolady, wyrównać powierzchnię. Przykryć biszkoptem pomarańczowym, nasączyć go. Przygotować masę pomarańczową: sok zagotować i zestawić z ognia. W gorącym soku rozpuścić galaretkę i odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić i dodawać po łyżce mocno tężejącej galaretki. Masę rozsmarować na pomarańczowym krążku, przykryć krążkiem makowym.

Kremówke ubić, pod koniec dodać cukier i śmietanfiks. Kremem posmarować wierzch i boki tortu, obficie posypać całość wiórkami kokosowymi, udekorować srebrnymi kuleczkami.

Najlepiej będzie, jak tort poleży sobie przez noc w lodówce.

 

Oto jak prezentował się na przyjęciu:

 



 

Świąteczne słodkości!

sobota, 20 grudnia 2014, pao77
Tagi: tort

Polecane wpisy

Komentarze
2014/12/20 20:49:35
Wygląda przepysznie, a patrząc na składniki mas to musi taki być :) Najlepsza z tych mas jak dla mnie to chyba ta z białej czekolady ;)
-
2014/12/20 21:41:08
Pięknie się prezentuje! Sto lat dla córeczki!
-
2014/12/23 17:09:37
Jest piękny! Podziwiam :)
-
Gość: , *.dynamic.kabel-deutschland.de
2015/01/03 20:01:45
Z opisu wynika, ze tort musi byc smakowity. Chcialabym go chetnie zobaczyc w przekroju.
-
2017/04/10 10:42:48
Księżniczka Peach z SuperMario! :) Pamiętam, że zawsze chciałem mieć tort z motywem z jednej z moich ulubionych gier :)
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------