Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
Blog > Komentarze do wpisu

PIEROGOWE SERDUSZKA

Pierogi swoim kształtem z pewnością zaskoczą domowników, zarówno farsz jak i sposób zaserwowania odbiegają od smaku i podania tradycyjnych pierogów. Pierogowe serduszka kryją w sobie farsz drobiowo-szpinakowy, a podaje się je w towarzystwie gęstego śmietanowego sosu. Danie w sam raz na zbliżające się Walentynki.


Ciasto pierogowe (wyrabiać partiami)

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki soli

- ok 3/4 szklanki ciepłej wody

Mąkę (1 szklankę) wymieszać z wodą i solą. Następnie dosypując resztę mąki wyrabiać elastyczne ciasto.

Farsz drobiowo-szpinakowy:

- 1 pierś z kurczaka ( około 30 dkg)

- 200 g szpinaku rozdrobnionego ( może być mrożony)

- 1 cebula

- czosnek

- sól i pieprz

Pierś kurczaka zemleć, a rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię i podgrzewać, aby odparował, ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, razem z ostudzonym szpinakiem dodać do mięsa i wyrobić ba mas¶. Doprawić do smaku

Sos śmietanowy:

- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 ½ szklanki bulionu
- 3 pełne łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz

Do garnuszka wsypać mąkę pszenną i dodać masło, wymieszać i zrumienić. Następnie wlać zimny bulion , dokładnie rozprowadzić.Całość zagotować i gotować jeszcze na małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając.Do śmietany dodać kilka łyżek masy, wymieszać a następnie całość wlać do garnuszka. doprawić do smaku.

 

Ciasto rozwałkować, foremką do ciasteczek  wycinać serduszka, nakładać łyżeczkę farszu, przykryć drugim serduszkiem i zlepiać brzegi lekko dociskając widelcem.

Tak przygotowane pierogi wrzucać partiami na osolony wrzątek i jak wypłyną jeszcze chwilkę pogotować.

Podawać polane śmietanowym sosem.

 

 

Walentynkowa kolacja we dwoje

wtorek, 11 lutego 2014, pao77

Polecane wpisy

Komentarze
2014/02/11 18:41:20
Już pisałam na FB...jaki kardiologiczny talerz, a raczej talerz miłości. :)
-
2014/02/15 09:41:54
Piękne i zdrowe urozmaicenie. Pierogi kojarzą mi się zwykle ze słodkim nadzieniem np. owocami lub twarożkiem. Ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Wyglądają pysznie
Pozdrawiam :)
-
2014/02/17 19:50:06
Pierogi wymagają cierpliwości. Tutaj widać danie wyszło znakomicie. Gratulacje.
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------