Zapraszam do mojej kuchni : Znajdziecie tu wiele różnych przepisów na pyszne i nieskomplikowane potrawy.
Blog > Komentarze do wpisu

CZEKOLADOWE CIASTO Z MASĄ SEROWO-POMARAŃCZOWĄ

Na czekoladowym spodzie dumnie prezentuje się masa z dodatkiem serka mascarpone o smaku pomarańczowym, całość zamyka polewa czekoladowa i rodzynki. Ciasto przepyszne, polecam.

 

 

Ciasto czekoladowe:

-120 g masła

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mlecznej czekolady

- 4 jajka

- 10 łyżek maki tortowej

- 9 łyżek cukru

- 4 łyżki wody

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo-pomarańczowa

- 200 g śmietanki do ubijania 30 lub 36 %

- 250 g serka mascarpone

- 1 galaretka pomarańczowa

- 1/2 szklanki gorącej wody

- kilka kropli olejku pomarańczowego

- ewentualnie cukier puder do smaku

Polewa:

- 50 g śmietanki 30 lub 36 %

- 1 tabliczka mlecznej czekolady

Dodatkowo:

- rodzynki ( uprzednio namoczone w ciepłej wodzie)

- masło i bułka tarta do formy

 

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia, utrzeć. Formę (29x23 cm) wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Przełożyć ciasto i wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec około 15-20 minut. Ciasto ostudzić w formie. Następnie podzielić na dwa placki.

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, pozostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać serek mascarpone, olejek i tężejącą galaretkę, zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć na placek, wyrównać, przykryć drugim plackiem.

Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę, polać polewą ciasto. Na wierzchu rozsypać rodzynki.


Ciasto najlepsze na drugi dzień.

 

Mascarpone Karnawał 2014

środa, 19 lutego 2014, pao77

Polecane wpisy

  • SERNICZEK Z CZEKOLADĄ I WIŚNIOWĄ NUTĄ

    Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru pudru - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 4 łyżki ciemnego kakao - 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pie

  • BABKA KAKAOWA

    Wspaniała, jako dodatek do kawy. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka prosz

  • SZARLOTKA Z KARDAMONEM

    Cóż za aromat, cóż za smak- niestety ta słodka chwila zapomnienia bardzo szybko znika z talerza. Składniki: - 3 szklanki mąki krupczatki - 200 g masła - 2 łyże

Komentarze
2014/02/19 13:14:34
Idealne połączenie
-
2014/02/19 14:50:54
Mmmm jakie czekoladowe, piękne ciacho. A ja tu sobie siedzę o samej kawie...to niesprawiedliwe:( :))
-
Gość: , *.play-internet.pl
2014/02/19 17:06:00
Robiłam podobne tylko zamiast pomarańcowej masy była brzoskwiniowa , też pyszne, mniam
-
2014/02/19 21:31:03
jakie pyszne ciasto :) palce lizać :)
sprawykuchenne.pl
--------------------------------------
zBLOGowani.pl
.......................................... ------------------------------------------- -------------------------------------------
trwa inicjalizacja, prosze czekac...darmowe próbki
----------------------------------------- Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl ------------------------------------------- Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów ------------------------------------------- Akcja: Nie kradnij zdjęć! ------------------------------------------- ------------------------------------------- Durszlak.pl ------------------------------------------- Lista Blogów Kulinarnych ----------------------------------------- Top Blogi ----------------------------------------- ------------------------------------------ ------------------------------------------- Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne ------------------------------------------ Odszukaj.com - przepisy kulinarne ---------------------------------------- --------------------------------- ------------------------------------------